Linkovi

Irak traži dodatnu pomoć od SAD


Irački premijer Hajder al Abadi
Irački premijer Hajder al Abadi

Irački premijer Hajder al-Abadi otputovao je u Sjedinjene Države, gde će pokušati da ubedi predsednika Baraka Obamu da odobri njegovoj zemlji veću podršku iz vazduha i nove pošiljke oružja vredne milijarde dolara

Abadi je danas rekao da je Vašington već povećao podršku Iraku, ali da je potrebna dodatna pomoć dok iračke snage pokušavaju da ponovo preuzmu kontrolu nad delovima zemlje koje su prošle godine osvojili pobunjenici.

“Terorizam ne preti samo Iraku, veći i regionu i svetu”, naglasio je irački lider i dodao da je za borbu protiv terorista potrebna međunarodna pomoć.

Abadi, koji će boraviti u prvoj poseti Vašingtonu na položaju premijera, sutra će se u Beloj kući sastati sa predsednikom Obamom i zatražiti da Sjedinjene Države odlože naplatu bilo kakvih novih isporuka oružja, s obzirom na to da Iraku nedostaje gotovog novca zbog pada cijena nafte i troškova vojne kampanje protiv Islamske države.

Američki zvaničnici saopštili su danas da im nije poznato da postoje specifični zahtevi Bagdada. Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da Obama podržava Abadijeve napore da ujedini Irak, te da će predsednik razmotriti sve zahteve za dodatnu pomoć.

XS
SM
MD
LG