Linkovi

Obama: Misija u Iraku napreduje


Predsednik Obama je, obraćajući se novinarima u Edgartaunu u Masačusetsu, pozdravio napore američkih vojnika u humanitarnoj misiji u Iraku.
Predsednik Obama je, obraćajući se novinarima u Edgartaunu u Masačusetsu, pozdravio napore američkih vojnika u humanitarnoj misiji u Iraku.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su američki vazdušni napadi razbili opsadu planine u Iraku gde su civili potražili utočište od islamske ekstremističke grupe.

Obama je poručio da se situacija na planini Sindžar znatno poboljšala, naglašavajući da ne veruje da će biti neophodne dodatne operacije da bi se evakuisale izbeglice, pripadnici verskih i etničkih manjina, ugroženi zbog prisustva ekstremista Islamske države na severu Iraka.

Obama se novinarima obratio iz Masačusetsa, gde provodi svoj godišnji odmor s porodicom, poručivši takođe da će se američki vazdušni napadi nastaviti ukoliko sunistka esktremistička grupa bude postala pretnja za američko osoblje ili objekte.

Takođe danas, porparol Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Kiran Dvajer saopštio je da je veliki broj ljudi uspeo da se spusti s planine u poslednja tri-četiri dana, ali da kriza neće biti okončana sve dok svi ne budu na sigurnom. Dvajer, koji se nalazi na severu Iraka, kaže da su zaštita i bezbednost izbeglica ključni problem.

Nešto ranije, Pentagon navodi da je misija evakuisanja izbeglica iz planina na severu Iraka “mnogo manje verovatna” pošto se procenjuje da u toj oblasti ima manje izbeglica nego što se prethodno strahovalo.

Sekretar za odbranu Čak Hejgel je, u razgovoru sa novinarima kasno sinoć, istakao da su američki vazdušni udari na grupu Islamska država, kao i bacanje paketa sa humanitarnom pomoći, doprineli poboljšanju situacije na planini Sindžar.

Irački Kurdi i druge manjine potražili su utočište na planini Sindžar bežeći pred naletom ekstremista u prostranima oblastima blizu sirijske granice.

SAD su, ove nedelje, uputile svoje vojnike u regiju da procene humanitarnu situaciju. Hejgel je u sredu izjavio da uprkos pozitivnoj proceni, američko angažovanje u Iraku nije završeno.

U medjuvremenu, irački premijer Nuri al-Maliki i dalje se odupire sve snažnijem medjunarodnom pritisku da podnese ostavku. Maliki, koji je rešen da služi treći mandate – izjavio je u sredu da se neće odreći vlasti sve dok federalni sud ne presudi o odluci novog predsednika Fuada Masuma da za premijera imenuje Malikijevog rivala.

Maliki, koji je šiit, je izgubio podršku medjunarodne zajednice. Kritičari ga optužuju da je marginalizovao iračke manjinske sunite i kurde, i da nije uspeo da ujedini Iračane tokom svog mandata.

XS
SM
MD
LG