Linkovi

Al-Hašemi: Optužbe politički motivisane


Irački potpredsednik Tarik al-Hašemi na konferenciji za novinare u Arbilu, oko 350 km severno od Bagdada, 20. decembra 2011.
Irački potpredsednik Tarik al-Hašemi na konferenciji za novinare u Arbilu, oko 350 km severno od Bagdada, 20. decembra 2011.

Irački potpredsednik Tarik al-Hašemi kaže da su optužbe da je kovao zaveru za ubijanje vladinih zvaničnika politički motivisane od strane premijera, koji je rešio da učvrsti vlast posle ovomesečnog povlačenja američkih trupa.

U današnjem intervjuu za Glas Amerike, Hašemi je izjavio da premijer Nuri al-Maliki kontroliše bezbednosne i obaveštajne službe i ne dozvoljava mešanje ostalih izabranih zvaničnika.

Potpredsednik Hašemi je potražio utočište u poluautonomnom kurdistanskom regionu na severu Iraka, da bi se sklonio od naloga za hapšenje koji je izdat proteklih dana. Hašemi, koji je sunit, odbacuje optužbe šiitski većinske vlade. On tvrdi da Sjedinjene Države nisu ostavile za sobom demokratski Irak i da su otišle iz zemlje koja je podložna uticajima iz Irana.

Nešto ranije, na konferenciji za novinare u Bagdadu, premijer Maliki je zatražio od kurdskih vlasti da predaju potpredsednika. Portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopštio da su tri Hašemijeva telohranitelja priznala da su uz njegovu podršku podmetala bombe ciljajući na zvaničnike iračke vlade i bezbednosti.



XS
SM
MD
LG