Linkovi

Irak okuplja dobrovoljce


Konvoj vozila sa vojnim dobrovoljcima napušta Bagdad
Konvoj vozila sa vojnim dobrovoljcima napušta Bagdad

Mladi se u velikom broju odazvali pozivu uticajnog šiitskog sveštenika ajatole Alija al-Sistanija...

Stotine mladih Iračana pohrlili su danas u regrutne centre za dobrovoljce širom Bagdada i drugih gradova, kako bi se priključili borbi protiv islamskih ekstremista, koji su ove nedelje ostvarili značajan napredak na severu zemlje.

Dobrovoljci su u velikom broju odgovorili na poziv da se naoružaju koji im je uputio najuticajniji šiitski sveštenik u Iraku ajatola Ali al-Sistani.

Njegov portparol jučće je u džamiji u Karbali pozvao Iračane "da krenu u borbu protiv terorista, kako bi odbranili svoju zemlju, svoj narod i svetilišta", dodajući da je suprotstavljanje ekstremistima "svačija obaveza".

Premijer Iraka Nuri al-Maliki rekao je vojnim oficirima u Samari da će dobrovoljci stići kako bi pomogli vojnicima da poraze ekstremiste. Maliki je takođe poručio da svi oni vojnici koji su napustili položaje i ostavili uniforme na ulicama Mosula ranije ove nedelje moraju da se vrate u svoje jedinice ili ih čekaju oštre kazne, uključujući i smrtnu presudu.

Takođe danas, predsednik susednog Irana Hasan Rohani izjavio je da je njegova zemlja spremna da pomogne Iraku, ukoliko to od nje bude traženo, i da bi razmotrio saradnju sa dugogodišnjim neprijateljem - SAD - u borbi protiv sunitskih ekstremista, ukoliko Vašington odluči da preduzme snažnu akciju protiv terorista.

Iran je poslednjih godina razvio bliske odnose sa šiitskom vladom u Bagdadu.
XS
SM
MD
LG