Linkovi

Fuad Masum novi predsednik Iraka


Fuad Masum na konferenciji za novinare u Bagdadu, 24. jula 2014.
Fuad Masum na konferenciji za novinare u Bagdadu, 24. jula 2014.

Irački parlament izabrao je kurdskog političara Fuad Masuma za novog predsednika države, samo nekoliko sati pošto su ekstremisti ubili najmanje 51 zatvorenika i osam policijaca u napadu na konvoj severno od Bagdada.

76-godišnji Masum bio je očekivani izbor za predsednika pošto su kurdske partije postigle kasni dogovor o tome da ga podrže i njegovo imenovanje omogućava formiranje nove vlade koje je dugo odlagano, ali će izbor premijera špo svemu sudeći biti znatno veći izazov a nasilje, samo naglašava s kakvim će se problemima suočiti novi irački lider.

Današnji napad dogodio se dok su prebacivani zatvorenici iz vojne baze u gradiću Tadži, oko 20 kilometara od glavnog grada. Konvoj je najpre naleteo na improvizovane eksplozivne naprave postavljene pored puta, posle čega su ekstremisti otvorili vatru.

Irak se suočava sa porastom nasilja, posebno na severu, gde su sunitski ekstremisti osvojili velike delove zemlje s ciljem da osnuju islamističku naciju, a upravo to je bila tema današnjih razgovora generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i velikim ajatolom Alijem al-Sistanijem u Bagdadu.

Ujedinjene nacije tvrde da je naoružana ekstremistička grupa "Islamska država" naredila sakaćenje genitalija svih devojčica i žena unutar i oko grada Mosula, što znači oko četiri miliona osoba.


XS
SM
MD
LG