Linkovi

Napadi u Bagdadu, žestoka borba za uporišta ID


Kurdske Pešmerga snage
Kurdske Pešmerga snage

Najmanje 20 osoba je poginulo u dva samoubilačka napada automobilom bombom u iračkoj prestonici.

U napadu na jednu trgovinsku ulicu u istočnom Bagdadu poginulo je 15 civila, a povređeno 35. U odvojenoj eksploziji na autobuskoj stanici blizu jedne od najvećih iračkih vojnih baza, severno od Bagdada, poginulo je najmanje 12 osoba, dok je 28 ranjeno.

Još niko nije preuzeo odgovornost za današnje napade, mada je Islamska država prethodnih meseci bila odgovorna za slične incidente u u iračkoj prestonici.

Intenzitet napada na Bagdad nije se smanjio kako su mnogi očekivali, uprkos iračkoj ofanzivi protiv ekstremista u Faludži, koji je pod kontrolom Islamske države od januara 2014. godine.

U međuvremenu, organizacija Hjuman rajts voč pozvala je iračku vladu da istraži izveštaje o napadu vojnika na civile, u okviru operacije za osvajanje Faludže. Prema procenama Ujedinjenih nacija, u tom gradu je zarobljeno oko 50 hiljada civila od kojih pojedini pokušavaju da pređu reku Eufrat, da bi pobegli od sukoba. Međutim, tom prilikom se udavilo više osoba, među kojima i deca.

Pešmerga snage napreduju ka Mosulu

Irački kurdski borci poznati kao Pešmerga napredavali su ka uporištu ekstremista iz Islamske države u Mosulu. General Saed Kazar predvodio je ofanzivu na oba fronta, gdje se vodila žestoka borba.

“Jake snage raspoređene su iza neprijateljske linije i osvojile su to područje. U pojedinim oblastima neprijatelj je pružao otpor, dok je u nekim pobjegao”.

Koalicioni vazdušni napadi, minobacačka vatra i bombaši samoubice iz Islamske države uništili su veći dio sela. Pojedini ekstremisti sakrili su se u dobro sagrađenim tunelima. General Salar Taimur objasnio je taktiku Islamske države.

“Islamska država je podijeljena u male timove, raspoređene u različitim oblastima. Pojedini timovi grade tunele gdje se kriju od vazdušnih napada. Ti tuneli ostaju netaknuti, čak i u slučaju bombardovanja”.

Područje, samo 20 kilometara istočno od Mosula, sada je pod kontrolom Pešmerga snaga, koje tvrde da mogu da osvoje i sam grad. Međutim, kažu da će to uraditi samo ako bude postignut politički sporazum sa iračkom centralnom vladom o tome ko će posle da ga kontroliše.

XS
SM
MD
LG