Linkovi

Ekstremisti zaplenili radioaktivni materijal


Pripadnici Islamske države Irak i Levant
Pripadnici Islamske države Irak i Levant

Iračka vlada je zatražila pomoć medjunarodne zajednice pošto su se ekstremisti iz redova sunitske grupe Islamska država Iraka i Levanta domogli radiokativnog materijala sa univerziteta u Mosulu.

Nekoliko dana ranije ekstremisti su zauzeli i nekadašnju fabriku za proizvodnju hemijskog oružja. Eksperti za naoružanje ipak umanjuju značaj ovih uspeha ekstremista.

Navodni lider ekstremista ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi održao je propoved tokom molitvi u petak prošle nedelje u Mosulu. Dobro naoružani borci ove grupe zauzeli su taj grad u junu.

Iračka vlada je u četvrtak upozorila da su ekstremisti došli do 40 kilograma jedinjenja uranijuma na univerzitetu u Mosulu. Afzal Ašraf, ekspert za kontraterorizam u Kraljevskom vojnom institutu u Londonu kaže da je brzina povlačenja snaga iračke vlade pred naletom pobunjenika ostavila mnoge objekte neobezbedjenim.

„Oni nisu imali vremena da učine bilo šta. Mislim da u stvari nije postojao plan za vanredne situacije. To bi mogla da bude još jedna posledica svega ovoga – da morate da mislite na to kako da zaštitite odredjene objekte ako grad padne.“

U pismu UN iračka vlada je zatražila medjunarodnu pomoć da bi se predupredila pretnja korišćenja radiokativnog materijala od strane terorista – u Iraku ili van njega. Medjutim, stručnjaci Medjunarodne agencije za atomsku energiju smatraju da se radi o materijale niske radioaktivnosti koji ne predstavlja značajniju opasnost.

„Medjutim, ono što bi oni mogli da urade ako to žele je da uz malo dodatne ekspertize proizvedu takozvanu 'prljavu bombu'. To je konvencionalna bomba u koju ubacite malo radiokativnog materijala tako da kada eksplodira ujedno kontaminira i područje u okolini“, ističe Afzal Ašraf.

Ekstremisti ISIL-a su takodje zauzeli napuštenu fabriku hemijskog oružja, severozapadno od Bagdada, ali eksperti smatraju da su tamošnje zalihe hemijskog oružja degradirane i neupotrebljive.

Mesec dana nakon što su pobunjenici počeli svoju ofanzivu iračka vlada izgleda da nije u stanju da povrati izgubljene teritorije. Takav plan zahtevao bi angažovanje lokalnih sunita pored vojne akcije kaže ekspert na Londonskoj školi za ekonomiju, Randž Alaldin.

„Dosta će zavisiti od toga kako će iračka država da odgovori. Da li će se povezati sa Irancima, Turcima ili čak Amerikancima. Pitanje je takodje da li će vlada moći da kontroliše ili utiče na sunitski sever Iraka, možda uz pomoć lokalnih plemena ili umerenih sunitskih aktera.“

Pored toga, vlada u Bagdadu je i sama podeljena. Kurdski političari su objavili da će bojkotovati sastanke vlade pošto je premijer Nuri al-Maliki optužio kurdsku autonomnu oblast na severu da pruža utoćište sunitskim ekstremistima. Posmatrači smatraju da taj spor povećava izglede da će regionalna vlada Kurdistana pokušati da se otcepi od Iraka.

XS
SM
MD
LG