Linkovi

Ubijen bivši saradnik Sadama Huseina


Izat Ibrahim al Duri (arhivski snimak)
Izat Ibrahim al Duri (arhivski snimak)

Irački zvanični izvori su saopštili da je bivši saradnik pokojnog iračkog predsednika Sadama Huseina, Izat Ibrahim al Duri, ubijen u Iraku u vojnoj operaciji.

Televizija Al Arabija je prenela izjavu guvernera pokrajine Salahudin koji je rekao da je al Duri bio “mozak Islamske države” čime je zadat krupan udarac toj grupi.

Prema tim izvorima, biće sprovPrema tim izvorima, biće sprovedeni testovi DNK-a kako bi se potvrdila Durijeva smrt. Televizija je prikazala snimak jednog tela koji liči na Huseinovog saradnika za kojeg se veruje da stoji iza sadašnje pobune protiv šiitima predvodjene iračke vlade. Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje al-Durija počela je danas da cirkuliše po društvenim mrežama.

Na fotografiji se vidi telo koje liči na bivšeg Sadamovog pomoćnika, zajedno sa njegovom karakterističnom crvenom kosom. Takođe se vidi da mu nedostaju prednji zubi.Al-Duri se nalazi na američkom spisku najtraženijih iračkih zvaničnika. Dobio je nadimak “kralj trefa” u špilu od 55 karata kao simbol bliskog okruženja Sadama Huseina, posle invazije SAD u Iraku 2003.

XS
SM
MD
LG