Linkovi

Nova iračka ofanziva protiv ID


Iračke snage blizu Faludže (arhivski snimak)
Iračke snage blizu Faludže (arhivski snimak)

Iračka vlada pokrenula je vojnu operaciju za preuzimanje kontrole nad gradom Faludža, koji su pripadnici Islamske države osvojili prije više od dvije godine. Američki i britanski zvaničnici uvjereni su u uspjeh ofanzive u Faludži, koja je utočište džihadista duže nego bilo koji drugi irački ili sirijski grad.

Snage iračke vlade su na početku ofanzive bombardovale centar Faludže, poslednje uporište Islamske države u pokrajini Anbar. Ostali veliki gradovi u tom području, među kojima je i Ramadi, već su pod kontrolom iračkih snaga.

Portparol američkog Sekretarijata za odbranu, Džef Dejvis, rekao je juče televiziji Alhura da Sjedinjene Države pružaju podršku iračkim bezbjednosnim snagama iz vazduha, da im obezbjeđuju opremu i obuku, ali da ne učestvuju u borbama na terenu ili operativnim planovima.

"Iračke bezbjednosne snage odlučuju šta su im prioriteti i šta će prvo da preduzmu. To važi i za Faludžu.”

Dejvis je rekao da je uvjeren da će Faludža biti ponovo osvojena, ali je upozorio da će Islamska država nastaviti da planira napade na Bagdad i druge velike gradove.

"Riječ je o neprijatelju koji je satjeran u ćošak. Nažalost, Islamska državan je sklona asimetričnim napadima na lokacijama gdje je pretrpjela gubitke na terenu. To smo već vidjeli u Bagdadu i moraćemo da se pripremimo i da budemo na oprezu zbog mogućnosti daljih napada poput tih".

Sjedinjene Države pozdravile su podršku lokalnih paravojnih snaga u borbi protiv ekstremista, ali samo ako priznaju suverenitet legitimno izabrane iračke vlade. Evropski zvaničnici izrazili su u Briselu uvjerenje da je iračka vojska sada sposobna da porazi Islamsku državu.

"Jačaju kapaciteti iračke vojske i raste njeno samopouzdanje posle niza uspjeha. Potiskuju Daeš iz doline Eufrata dok se pripremaju za dugoročni cilj - napad na Mosul”, rekao je britanski ministar inostranih poslova Filip Hamond.

Evropski lideri naročito su zainteresovani za oslobađanje Iraka i Sirije od Islamske države, zbog čije su brutalnosti milioni ljudi napustili taj region, uzrokujući nezabilježenu humanitarnu krizu na evropskom tlu.

XS
SM
MD
LG