Linkovi

Obama šalje vojne savetnike u Irak


Predsednik Obama govori o situaciji u Iraku u Beloj kući, 19. juna 2014.
Predsednik Obama govori o situaciji u Iraku u Beloj kući, 19. juna 2014.

Iračke snage i sunitski ekstremisti nastavljaju borbu za kontrolu nad najvećom rafinerijom nafte u Beidžiju, dok je iračka vlada počela da nudi novčanu nadoknadu volonterima koji bi se borili uz snage bezbednosti.

Predsednik Barak Obama izjavio je da je spreman da pošalje dodatnu opremu i uputi do 300 američkih vojnih savetnika da pomognu iračkoj vladi u borbi protiv islamskih ekstremista. Govoreći u Beloj kući, Obama je rekao da je američki rat u Iraku ostavio “duboke ožiljke” i jasno stavio na znanje da se američki vojnici neće vraćati da se bore u Iraku.

"Američke borbene trupe neće se ponovo boriti u Iraku. Nemamo mogućnost da rešimo ovaj problem tako što ćemo poslati desetine hiljada vojnika i uložiti krv i novac, kao što smo već potrošili u Iraku. Ovo je nešto što će na kraju morati da reše sami Iračani.”

Predsednik se rano jutros sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi razmotrili opcije za pomoć Iraku u borbi protiv ekstremista koji su preuzeli ključne gradove na severu a sada prete prestonici, Bagdadu.

Obama je najavio da će državni sekretar Džon Keri ovog vikenda posetiti Bliski istok da bi razmotrio načine da region prevazidje ovu pretnju. Jedan visoki zvaničnik Pentagona, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za Glas Amerike da je američka vojska spremna i da istog trenutka kada predsednik Obama to naredi, mogu da krenu sa sprovodjenjem neke od nekoliko vojnih opcija za Irak.

Irački premijer Nuri al-Maliki nudi volonterima sumu u iznosu od 644 dolara mesečno da se bore sa iračkim vojnicima u oblastima u kojima besni pobuna. On je naveo da će iračka vlada platiti volonterima koji ne učestvuju u borbama ali pružaju pomoć snagama bezbednosti 450 dolara mesečno, a takodje je obećao svim volonterima da će dobijati besplatne obroke.

Iračke snage i sunitski ekstremisti nastavljaju borbu za kontrolu nad najvećom rafinerijom nafte u Beidžiju. Prema iskazima očevidaca, na zgradi rafinerije podignuta je crna zastava Islamske države Iraka i Levanta.

Iračke vlasti navode da vlada i dalje ima kontrolu nad rafinerijom koja je smeštena približno na polovini puta izmedju Bagdada i Mosula.

SAD i dalje razmatraju načine na koji mogu da pomognu Iraku u borbi protiv ekstremista koji su preuzeli ključne gradove na severu a ugrožavaju i prestonicu.

Načelnik generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi, izjavio je pred senatskim pododborom u sredu da je iračka vlada pozvala SAD da izvrše vazdušne udare. On je, medjutim, rekao I da je iračka vlada koju predvode Šiiti izneverila svoj narod a lideri nisu sproveli obećanje da će formirati vladu nacionalnog jedinstva sa Sunitima i Kurdima.

Američki potpredsednik Džo Bajden telefonom je razgovarao sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem kao i sunitskim I kurdskim liderima. Naglasio je potrebu za vladom nacionalnog jedinstva koja može da odgovori na pretnju koju ekstremisti predstavljaju za sve Iračane.

Predsednik Obama još nije doneo odluku o tome šta je najbolji način da se reaguje na krizu u Iraku ali je isključio vraćanje američkih vojnika u Irak. On je juče u Beloj kući informisao lidere oba doma američkog Kongresa o radu njegove administracije u smeru jačanja iračkih snaga bezbednosti.
XS
SM
MD
LG