Linkovi

Da li ajped nagoveštava novu generaciju tehnologije


Kompanija Epl naziva svoj novi kompjuter ajped - revolucionarnim. Prošle subote, kupci željni elektronskih novotarija, u redovima su čekali na otvaranje prodavnica da bi bili među prvim vlasnicima.

U cik zore, red ispred Eplove prodavnice u Betezdi, predgrađu Vašingtona, protegao se već iza ćoška. Poklonici Eplovih uređaja nestrpljivo su čekali da se dokopaju malog kompjutera bez klasične tastature, za koji Epl kaže da premošćava jaz između leptopa i mobilnog telefona.

Prvi u redu, Rajan Braun, rekao je kako veruje da ajped započinje novu generaciju kompjuterske tehnologije.

"Mislim da će nas komande dodirom zaista uvesti u novu tehnologiju. Ako možete nečim da manipulišete direktno rukama odnos postaje mnogo ličniji," rekao je Braun.

Metju Karni takođe misli da ajped ukazuje na ono što dolazi.

"Mislim da će mnoge inovacije u ajpedu igrati veću ulogu nego što mislimo. Ne verujem da će se išta promeniti preko noći, ali mislim da će se kontrola dodirom koristiti sve češće," kaže Karni.

Ajped ima ekran sa dijagonalom od oko 25 centimetara, nema tastaturu i težak je manje od jednog kilograma. Na njemu može da se koristi internet, gleda video, sluša muzika, igraju igrice i čitaju elektronske knjige. Epl nudi na hiljade raznih dodatnih programa kakvi se koriste na leptop kompjuterima ili mobilnim telefonima.

Analitičar Džejms Mekvivi je među onima koji nisu oduševljeni ajpedom.

"Da li je ajped lep i elegantan uređaj? Jeste. U to nema sumnje. Ali to nije dovoljno da se započne revolucija kakvu tvrde da su započeli, jer nema dovoljno sadržaja. Mnoge stvari na internetu ne mogu da se koriste jer epl ne podržava video preko interneta, zvani fleš, i mislim da je to velika mana," kaže Mekvivi.

Ali, bez obzira na to, Rajan Braun kaže da je zadovoljan što ga najzad ima.

"Stvarno sam uzbuđen. Toliko dugo sam ga čekao," rekao je on.

Prodaja ajpeda u svetu trebalo bi da počne kasnije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG