Linkovi

Fred Barton: Američka policija između kriminala i rata


Fred Barton,ekspert za terorizam i bezbednost privatne konsultantske firme STRATFOR
Fred Barton,ekspert za terorizam i bezbednost privatne konsultantske firme STRATFOR

Samo nekoliko dana pred početak republikanske nacionalne konvencije u Klivelandu u državi Ohajo, najviši američki bezbednosni zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi moglo da dođe do težeg nasilja na lokaciji tog političkog skupa. Pojačana zabrinutost izazvana je talasom nasilja u proteklih nekoliko meseci zbog ubistva nenaoružanih crnaca od strane pripadnika policije.

Fred Barton, iskusni ekspert za terorizam i bezbednost privatne konsultantske firme Strafror, naziva nedavno brutalno ubistvo petoro policajaca u Dalasu anomalijom u hronici američke policije.

U poslednjih gotovo 35 godina, broj američkih policajaca nastradalih na zadatku postojano je opadao. Međutim, jedan podatak se nije izmenio – najčešći uzrok ostaje ubistvo vatrenim oružjem. Taj broj je vidno porastao prošle nedelje u Dalasu kada je usamljeni snajperista u istom danu ubio petoro policajaca.

Krvoproliće u Dalasu propraćeno je medijskim izveštajima da su domaće ekstremne grupe, odnosno grupe koje izražavaju mržnju, zapretile opštim nasiljem, posle čega je Federalni istražni biro (FBI) izdao memorandum o tome da se očekuje novi talas nasilja protiv policije.

Po Bartonu policija je uznemirana i zbog plime neprijateljskih poruka i pretnji policiji na društvenim mrežama, što obično bude propraćeno nasiljem na ulici.

On skreće pažnju na, kako je rekao, " mržnju koju ispoljavaju grupe okrenute protiv policije, lakoću kojom se preko fejsbuka, tvitera i instagrama upućuje pretnje i neprijateljske poruke policiji.”

Policajci su na meta čak u svojim kućama, dodaje ekspert Stratfora.

“Mogu vam reći kao bivši FBI agent da najgore što može da vam se desi jeste da ono što radite stigne do kuće i porodice. Hoću da kažem, kada pođete na posao u uniformi, sa značkom i oružjem, nije vam ni na kraj pameti da će neko da vas sačeka kod kuće i porodicu uzme na metu.“

Najviši američki bezbednosi funkcioneri priznali su ovih dana da su zabrinuti da bi moglo da izbije nasilje tokom predstojećih konvencija, Republikanske i Demokratske stranke.

Šef sekretarijata za unutrašnju bezbednost Džej Džonson je u Kongresu rekao da bi nasilje na lokaciji republikanske konvencije moglo da izmakne kontroli, dok je direktor FBI-a izvestio da stotine agenata pretresaju informacije o domaćim grupama koje bi mogle da izvrše terorističke napade na pomenutim skupovima.

“Verujem da i sekretarijat i FBI nastoje da utvrde da li ima nagoveštaja bilo kakvog nasilja, odakle stiže novac i koje bi organizacije mogle da stoje iza takvih akcija, na primer, konkretnih napada na policiju,” objašnjava Barton.

Federalne vlasti, inače, upućuju najmanje 30.000 pripadnika bezbednosti u cilju bezbednosti obe konvencije, sve sa taktičkim oružjem i opremom vrednom miliona dolara:

“Ogroman broj pripadnika policije i federalnih sredstava je već raspoređen. Međutim, siguran sam da su svi više nego na oprezu i pomalo nervozni,” dodaje Barton.

Snajperista iz Dalasa, koji se vratio iz Avganistana, svojevrstan je znak da američke snage bezbednosti sada deluju u opasnijem okruženju nego ikada ranije, koje eksperti nazivaju “sivom zonom” - između kriminala i rata, zaključio je bivši agent Federalnog istražnog biroa, Fred Barton.

XS
SM
MD
LG