Linkovi

Lugar: SAD protiv Rusije u Siriji


Ričard Lugar, bivši dugogodišnji republikanski lider senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose.
Ričard Lugar, bivši dugogodišnji republikanski lider senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose.

Sjedinjene Države i Rusija sprovode oprečnu politiku i vode uzajamno suprotstavljene vojne kampanje u Siriji, kaže bivši republikanski senator Ričard Lugar, koji je istovremeno ohrabren obnovljenim dijalogom između predsednika dve zemlje.

Tokom nedavnih razgovora na marginama konferencije o klimatskim promena u Parizu, ruski predsednik Vladimir Putin je govorio o potrebi okončanja rata u Siriji, posle čega bi mogli da uslede izbori i donošenje novog sirijskog ustava. Međutim, predsednik SAD, Barak Obama u razgovoru sa Putinom je insistirao da to nije moguće postići bez prethodnog odlaska sirijskog predsednika Bašara al Asada sa vlasti.

“Dilema za Rusiju je sledeća. Ona trenutno nastoji da pokaže svoju vojnu silu u Siriji, i u tome uživa podršku ruskog naroda. Moskva, takođe ističe da je ušla u vakuum, koji je nastao po povlačenju SAD. Međutim ruska kampanja vazdušnih udara u Siriji u biti se svela na ciljanje snaga koje Amerika ne samo što podržava nego polaže u njih nade da mogu da zbace Asada, i otvore politički prostor za stvaranje nove, demokratske Sirije. Dakle SAD i Rusija se nalaze na suprotnim stranama u rešavanju sirijske krize,” kaže Lugar.

Francuski predsednik Fransoa Oland posetio je Belu kuću svega nekoliko dana posle terorističkih napada u Parizu 13. novembra, zatraživši američku podršku za stvaranje globalnog saveza protiv Islamske države u koji bi bila uključena i Rusija.

Međutim, Lugar ističe, da je predsednik Obama i tada istakao da Moskva treba prvo da promeni politiku prema Damasku:

“Osnovni problem u Siriji jeste Islamska država. Koliko god da je pozitivno govoriti o novom ustavu i izborima u Siriji, sa ili bez Asada, Islamska država i dalje drži pod prilično čvrstom kontrolom veliki deo Sirije. U stvari, Islamska država i Asadov režim obavljaju raznovrsne zajedničke poslove. Na primer, Islamska država zarađuje tako što naftu sa svoje teritorije prodaje Asadu. Dok oni posluju uzajamno, američki avioni gađaju naftna polja Islamske države, pozivajući Ruse da čine to isto. Rusija, na žalost ne vrši vazdušne napade na mete Islamske države.”

Pa ipak, Lugar pozdravlja nedavni susret Obame i Putina u Parizu:

“Zanimljivo je da je Putin proveo izvesno vreme sa Obamom na samitu o klimatskim promenama. Verovatno su razgovarali i o Siriji. U Parizu je u načelu bili puno sličnih razgovora između svetskih lidera. Sumnjam da je došlo do sporazuma, ali smatram da je mnogo bolje komunicirati nego prekinuti komunikaciju. I mada teško da će doći do skorog sporazuma, mislim da je dogovor ipak moguć. Važno je istaći da Putin sve češće poziva za nalaženje političkog rešenja za Siriju, a predsednik Obama to ne odbacuje.”

Bez obzira na eventualni dogovor o budućnosti Sirije, mali su izgledi da zapadne zemlje i SAD uskoro ukinu ekonomske sankcije Rusiji koje su uvedene posle aneksije Krima i nastavljanja ruskog mešanja u istočnoj Ukrajini, kaže Lugar.

Po njemu, Rusiju čekaju dodatne ekonomske nevolje.

“Vrednost rublje sve više pada. Standard opada, spoljna trgovina je narušena, ukupna ekonomija je zastala. Zna se da u takvim okolnostima kritika raste, dok popularnost vođe opada.”

Putina u jednom trenutku očekuju krupne političke teškoće kod kuće, zaključio je Lugar.

XS
SM
MD
LG