Linkovi

Sejbo: Narušena arhitektura EU


Stephen Szabo, German Marshall Fund
Stephen Szabo, German Marshall Fund

Ukoliko evropsko vođstvo ne bude efikasno rešavalo nagomilane probleme, kao što je nekontrolisan priliv migranata, na čelu niza evropskih zemalja mogli bi uskoro da se nađu lideri čiji je glavni cilj rušenje evropskog bloka, smatra Stiven Sejbo, ekspert Nemačkog Maršalovog Fonda za SAD.

Arhitektura Evropske unije ozbiljno je poljuljana, tvrdi Stiven Sejbo, izvršni direktor Transatlantske Akademije pri Nemačkom Maršalovom fondu za SAD.

"Mislim da je već započeo proces relativne disolucije Evropske unije. Evropljani su sve doskoro koristili krize sa kojima su se suočavali kao povod za jačanje integracionih procesa. Videćemo da li će to uspeti da učine i ovog puta. Međutim, Evropa je suočena sa nekoliko izuzetno opasnih kriza – od Grčke do migranata i avanturizma Rusije. S obzirom na tu akumulaciju poteškoća, rasulo u Uniji više ne izgleda nemoguće. Ni kraj evropskog projekta više nije nemoguć,” kaže Sejbo.

On smatra da su u ovom trenutku najvažnija dva zadatka: nalaženje zajedničkog, panevropskog rešenje za pitanje migranata i izradi zajedničke bezbednosne strategije naročito u odnosu na Rusiju:

“Jače integrisana evropska politika podrazumeva uspostavljanje zajedničkih evropskih odbrambenih snaga. Nemačka i ostale evropske zemlje bi trebalo mnogo ozbiljnije da se posvete revitalizaciji NATO-a, naročito imajući u vidu pretnju koju predstavlja Rusija. Međutim, Evropljani još razmišljaju o svojim uskim nacionalnim interesima, umesto o zajedničkoj dugoročnoj strategiji.”

Dodatni udarac koheziji Evropske unije je očigledno odsustvo Britanije na planu rešavanja evropskih aktuelnih teškoća. Sve slabije angažovanje Britanije, Sejbo naziva “tragedijom za Evropu i američko-evropske odnose”:

“Britanija, jedna od ključnih i tradicionalnih američkih partnera, praktično je nestala sa vidika. Vlada Dejvida Kamerona kao da je više zainteresovana za izbore nego za sudbinu zapadnog bloka. Povrh svega čeka nas referendum o budućnosti britanskog članstva u Uniji. Sa eventualnim izlaskom iz bloka, Ujedinjenim kraljevstvu preti dalja fragmentacija. Škotska i Vels ne kriju da razmišljaju o napuštanju unije sa Britanijom. U međuvremenu, premijer Kameron aktivniji je na planu poslovnih ugovora za britanske kompanije i obezbeđivanju boljih uslova za domaće finansijsko tržište nego na planu formulisanja zajedničke dugoročne strategije za zemlju.”

Ukoliko Britanci izglasaju “breksit”, Nemačka će trajno preuzeti ulogu glavnog američkog transatlantskog partnera, kaže Sejbo. On, medjutim, upozorava i na mogućnost da bi jača paraliza Evropske unije mogla da nagna i Nemačku da se okrene svojim nacionalnim prioritetima:

“Već primetno narušeni odnosi između Berlina i Moskve zbog ukrajinske krize, doveli su ne samo do zahlađenja odnosa između političkih elita, nego i odnosa javnosti dve zemlje. Rusi, koji su doskora imali povoljno mišljenje o Nemcima postali su sumnjičavi prema njima. Ni Nemci više ne gledaju na Ruse sa simpatijama kao ranije. Ukoliko se stvari budu pogoršavale, nije isključeno obnavljanje istorijskih tenzija između dve zemlje. Ukratko, moglo bi da nastupi njihovo direktno nadmetanje za uticaj, pre svega, u zemljama koje su geografski smeštene između Nemačke i Rusije.”

Takvi procesi naneli bi krupan udarac transatlantskom savezu, kaže Sejbo. Ne samo što bi ugrozili stabilnost višedecenijskog bliskog partnerstva, već bi naneli štetu posthlandoratovskom globalnom poretku utemeljenom na zapadnoj liberalnoj demokratiji, koja garantuje vladavinu prava, kao i zaštitu političkih, ljudskih i građanskih sloboda, zaključuje Sejbo.

XS
SM
MD
LG