Linkovi

Filips: Vreme je da Moskva odustane od Asada


Džejms Filips, visoki saradnik Fondacije Heritedž
Džejms Filips, visoki saradnik Fondacije Heritedž

Džejms Filips, visoki saradnik Fondacije Heritedž, veoma bliske administraciji predsednika Donalda Trumpa, ističe da je došlo vreme da ruski predsednik Vladimir Putin više ne štiti sirijskog predsenika Bašara al Asada, koji se ponovo latio oružja masovnog uništenja protiv sopstvenog naroda.

“Ovo zaista stavlja tačku na nastojanja Rusije da rehabilituje Asada putem mirovnih pregovora u Astani ili bilo gde drugde. Nijedan režim koji koristi hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda ne zaslužuje da bude učesnik na takvim pregovorima.“

Na pitanje da li ruski predsednik Vladimir Putin poštuje taj kriterijum, Filips odgovara:

“Mislim da bi Putin trebalo da povede o tome računa, pogotovo ako želi da smanji rusko vojno angažovanje u Siriji, jer kako stvari sada stoje biće to veoma dugotrajan, ako ne i rat kojem se kraj ne vidi.”

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, u sredu (11. aprila) dolazi na razgovore u Vašington. Filips smatra da će Sirija biti na vrhu agende dvojice lidera.

“Trampova administracije pominje mogućnost stvaranja bezbednosnih zona čak unutar same Sirije. Ukoliko do toga zaista dođe NATO bi mogao da odigra važnu logističku ulogu u pružanju bezbednosti za izbeglice."

Da li Trampova administracija ima rezervni plan za slučaj da se stvari ne budu odvijale u željenom pravcu, odnosno u slučaju da dođe do odmazde?

“Šef Pentagona, penzionisani general Džejms Matis je poznat po tome što je temeljit. Siguran sam da ima plan B, C i D?”

Da li su Asadovi dani odbrojani?

“Posle napada hemijskim oružjem teško je zamisliti da je moguće postići sporazum koji uključuje povratak miliona izbeglica, kao i stabilizovanje zemlje sve dok je Asad na vlasti. Mislim da bi dugoročni diplomatski cilj morao da bude Asadov odlazak i dogovor o političkoj tranziciji u cilju uklanjanja konflikta.”

Šta sve ovo znači za ruskog predsednika Vladimira Putina?

“Sigurno nije srećan što je njegov ‘klijent’ koristio zabranjeno oružje, dok je on sam garantovao da Sirija takve sredstva više ne poseduje. To i činjenica da su tokom vazdušnih udara predsednik Tramp i njegov kineski kolega Ši Đinping bili na zajedničkoj večeri, verovatno je bilo dodatno poniženje za Putina.”

Mogao se steći utisak da možda Kina nije bila protiv američke kratkotrajne vojne akcije, zaključio je Filips.

XS
SM
MD
LG