Linkovi

Gruin: Božić je vreme radosti, ali i izolovanosti


Mark Gruin, Međunarodna organizacija za pomoć pravoslavcima
Mark Gruin, Međunarodna organizacija za pomoć pravoslavcima

Direktor strateških inicijativa u Međunarodnoj organizaciji za pomoć pravoslavcima širom sveta, Mark Gruin kaže da njegova organizacija pomaže i pravoslavcima u Srbiji na Božić.

Direktor strateških inicijativa u Međunarodnoj organizaciji za pomoć pravoslavcima širom sveta, Mark Gruin, navodi da su članovi organizacije stalno prisutni u Srbiji i Republici Srpskoj i da u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom, parohijama, vladikama, sveštenicima, i državnim vlastima tesno sarađuju da bi utvrdili kojim stanovnicima je pomoć najpotrebnija. Takva je situacija i za pravoslavni Božić, kada posebnu pažnju posvećuju najugroženijima.

Kako iznosi Mark Gruin, pomoć se dostavlja svakoj porodici lično, na osnovu ranije utvrđenog spiska, koji su članovi organizacije već proverili. Gruin nastavlja, da su Srbi veoma uviđavni jer su im mnogo puta rekli da ima ugroženijih od njih i da je bolje prvo njima pomoći.

"Božić je vreme velike radosti, ali istovremeno osećanja izolovanosti i napuštenosti. Zbog toga povećavamo napore da obezbedimo tople obroke preko narodnih kuhinja. Čini se da su humanitarne potrebe mnogo veće tokom Božića, zato što se slavi tokom zime, kada su životni uslovi već otežani. Tesno sarađujemo sa lokalnim crkvama da bismo odgovorili na potrebe stanovništva. Recimo, narodnoj kuhinji beogradske patrijaršije obezbeđujemo vozila da bi tokom zime dobrovoljci mogli da dostave tople obroke ugroženima", priča Gruin.

Mark Gruin ukazuje da sredstva prikupljaju iz raznih izvora. Za pomoć Balkanu dobrotvorne priloge uglavnom daju pripadnici dijaspore u Sjedinjenim Državama, Australiji, i na Novom Zelandu, mada sredstva dobijaju i od brojih pravoslavnih crkava iz celog sveta.

"U nekim slučajevima donatori nisu pravoslavci već oni koji veruju u ostvarenje našeg zadatka i načina na koji obezbeđujemo pomoć. Imamo privatnih fondacija, korporacija, vladinih ili nevladinih organizacija, koje nam pomažu iz celog sveta. Gotovo 92 odsto prikupljenih sredstava ide ugroženima širom sveta, bez obzira na versku opredeljenost", objašnjava Gruin.

On dodaje da je za njegovu organizaciju veoma važno da ispuni tri cilja - odgovornost, transparentnost i efikasnost, da bi u potpunosti odgovorila na očekivanja donatora i cilj humanitarnih grupacija.

Zahvaljujući donatorima u ovoj zemlji kada pojedinac pokloni novac, oni uzvrate davanjem istog iznosa, tako da u mnogim slučajevima ta organizacija uspe da na svaki dolar dobije još šest, i sva se ta sredstva koriste za pomoć ugroženima širom sveta.

"Za pomoć posle poplava u Srbiji i širom Balkana, naša organizacija je dobila više od tri stotine hiljada dolara, zahvaljujući čemu smo bili u mogućnosti da obezbedimo pomoć stanovnicima u više od deset gradova. Od 1992. godine kada je osnovano naše predstavništvo u Beogradu, naša organizacija je utrošila više od 90 miliona dolara na pomoć ugroženima i razvojne programe širom Balkana."

Na kraju razgovora, Mark Gruin upućuje prazničnu poruku :

"Svim našim darežljivim pristalicama i ugroženima na planeti, Međunarodna organizacija za pomoć pravoslavcima širom sveta želi srećan Božić i Novu godinu, i da ih provedu u zdravlju i veselju."

XS
SM
MD
LG