Linkovi

Obama imenovao Klepera za šefa obaveštajnih službi


Američki predsednik Barak Obama izabrao je šefa obaveštajne službe Pentagona, penzionisanog generala vazduhoplovstva Džejmsa Klepera, za novog direktora Nacionalne obaveštajne agencije, pod čijom se kontrolom nalazi 16 agencija.

Obama je novinarima u Beloj kući rekao da je Kleper jedan od najiskusnijih i najuglednijih obaveštajnih profesionalaca u zemlji. On je dodao da očekuje od Klepera da SAD dobiju najsposobniju i najefikasniju moguću obaveštajnu zajednicu.

General Džejms Kleper je rekao da je počastvovan, i iznenadjen zbog nominacije koju prihvata sa najvećom poniznošću. Njegova nominacija zahteva potvrdu u američkom Senatu, a general Kleper je trenutno podsekretar za obaveštajna pitanja u Pentagonu. Predsednik Obama je pozvao članove američkog Kongresa da brzo potvrde Kleperovu nominaciju.

Džejms Kleper važi za direktnog i otvorenog čoveka, i zbog takvog ponašanja je hvaljen u redovima američke vojske, ali neki od senatora koji će odlučivati o njegovoj potvrdi smatraju da nije dovoljno spreman na saradnju. Ukoliko bude potvrdjen, Kleper će biti četvrti šef Nacionalne obaveštajne službe, a na tom položaju zameniće Denisa Blera, koji je u maju podneo ostavku posle samo 16 meseci na tom poslu.

Bler je postao predmet kritika unutar administracije i Kongresa zbog neuspeha u koordinaciji i razmeni informacija medju američkim obaveštajnim agencijama. Pozicija šefa Nacionalne obaveštajne agencije ustanovljena je da bi se rešili problemi i neuspesi u toj zajednici, konstatovani posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.



XS
SM
MD
LG