Linkovi

Insekticidi uništavaju divlje pčele


Divlje pčele
Divlje pčele

Broj divljih pčela postojano opada u Sjedinjenim Državama i Evropi, što je vrlo loša vest, kaže Maj Rundlof sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

Široko rasprostranjena, ali kontroverzna vrsta insekticida uništava bitnu populaciju divljih pčela, navodi se u novoj studiji.

Broj divljih pčela postojano opada u Sjedinjenim Državama i Evropi, što je vrlo loša vest, kaže Maj Rundlof sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

“Pčele oprašuju i useve i biljke. Divlje pčele su zapravo važnije nego što smo mislili”.

Semenje kojem se dodaje jedna vrsta insekticida, zvana neonikotinoidi često se krivi za opadanje broja pčela. Iz tog semenja izrasta biljka spremna da ubije štetočine koje je napadaju. Insekti koji ne jedu te biljke nisu ugroženi. Međutim pčele piju njen nektar i sakupljaju polen te se povela polemika oko toga da li to ima negativan uticaj na divlje pčele. Rundlof i njegove kolege studiraju ponašanje pčela koje tragaju za hranom na poljima uljanih repica.

“Najdramatičniji rezultati do kojih smo došli su da su kolonije bumbara skoro prestale da se povećavaju na poljima sa insekticidom u poređenju sa onim na kojima ga nema”.

Jedna izolovana vrsta pčela koja se gnezdi pored polja na kojima ima najmanje pesticida, nestala je u blizini useva sa neonikotinoidom Sve u svemu, na poljima sa insekticidom je bilo za oko pola manje divljih pčela po kvadratnom metro nego na poljima bez njega.

“Ti rezultati su dramatični u pogledu efekata na divlje pčele”:

Denis van Engelsdorp sa Univerziteta u Merilendu nije bio deo istraživačkog tima. U razgovoru putem Skajpa on ističe da i dobra vest u studiji – da neonikotinoidi nisu ugrozili košnice medonosnih pčela – ipak predstavlja problem.

“Medonosne pčele se koriste kao model kako bi se ocenila bezbednost pesticida. Međutim ovi rezultati sugerišu da možda ne bi trebalo da koristimo te pčele kao model”.

Iako je Evropska unija zabranila upotrebu neonikotinoida na dve godine, van Engelsdorp kaže da je to često najbezbedniji proizvod, ali da se on previše koristi.

“Mislim da je umesto zabrane bolje da se vratimo osnovnoj, logičnoj praksi i da koristimo proizvode samo onda kada nam trebaju”.

U suprotnom, kaže on, poljoprivrednici bi mogli da povrede stvorenja koja pokušavaju da im pomognu.

XS
SM
MD
LG