Linkovi

Radnici brinu zbog poslova i sporazuma


Protest radnika ispred fabrike Kerijer u Indijanapolisu
Protest radnika ispred fabrike Kerijer u Indijanapolisu

U predizbornoj kampanji u saveznoj državi Indijana, na američkom srednjem zapadu, najveća briga je gubitak poslova u proizvodnom sektoru, za koji mnogi radnici okrivljuju trgovinske dogovore poput Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi, skraćeno NAFTA, iz 1994. godine. Iako je nekoliko predsjedničkih kandidata protiv takvih dogovora, ipak im nije osigurana podrška radnika, koji se suočavaju sa nezaposlenošću.

Robert Džejms i Viki Bures sastaju se ispred restorana “Salis” većinu popodneva, prije noćne smjene u fabrici kompanije “United Techonologies Carrier”, koja se nalazi preko puta. Oni su isplanirali svoje živote oko stabilnih, dobro plaćenih poslova u ovoj fabrici u Indijanapolisu.

“Nadao sam se da ću odavde otići u penziju”, kaže Robert.

Međutim, Džejms i Bures se sada suočavaju sa nezaposlenošću.

“Kerijer je bio broj jedan kada je riječ o proizvodnji peći i sličnih stvari, zbog čega smo mislili da nema razloga da budemo zabrinuti”, ističe Robert.

Na video snimku, postavljenom na Jutjub ranije ove godine, vidi se kako menadžer govori pojedinim od 1.400 zaposlenih da se fabrika zatvara do 2019. godine – te da će radna mjesta da budu premještena u Meksiko.

Čak Džones, predsjednik sindikata koji zastupa radnike Kerijera, okrivljuje NAFTA-u za premještaj poslova u Meksiko i vjeruje da je Sporazum o transpacifičkom partnerstvu odnosno TPP još gori – i da će dovesti do većeg gubitka poslova.

“U pitanju je užasan trgovinski sporazum. NAFTA na stereoidima.”

Džejms takođe kritikuje NAFTA-u i dva puta je glasao za predsjednika Baraka Obamu, vjerujući da će da zaštiti poslove u američkom proizvodnom sektoru.

“Osjećam se kao da me je predsjednik Obama izdao. Nisam očekivao od njega da podrži trgovinski sporazum.”

Fabrika kompanije “Kerijer” u Indijanapolisu sada je u centru pažnje predizborne kampanje.

“Kada Kerijer ode u Meksiko i želi da prodaje proizvode preko granice, bez poreza, reći ćemo ‘Žao nam je, ne može", poručio je vjerovatni republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp.

“Stvarno cijenimo što to govori i pomaže da se uputi poruka”, kaže Čak Džons.

Riječ je o poruci, bliskoj Robertu Džejmsu.

“Kao što je Tramp rekao, da se ove kompanije oporezuju, ovakve stvari se ne bi toliko događale…da moraju da plate porez da svoje proizvode vraćaju u Sjedinjene Države da bi ih prodali”.

Međutim, to ne znači da će Džejms da glasa za Trampa.

Moj glas će da bude isti. Uvijek sam glasao za demokrate”.

Takođe shvata da ne može mnogo toga da uradi da bi spasio svoj posao i najviše je zabrinut kako će to da pogodi njegovu porodicu.

“Supruga mi je bolesna. Kada se fabrika zatvori, neću imati nikakvo osiguranje ili bilo što drugo”.

Kada se fabrika konačno zatvori za nekoliko godina, Džejms će imati 60 godina. Planirao je da tada počne da razmišlja o penziji ali će, umjesto toga, morati da počne iznova.

XS
SM
MD
LG