Linkovi

Indijski premijer u poseti Kini


Indijski premijer Narendra Modi i kineski predsednik Ši Đinping uoči susreta u Šijanu
Indijski premijer Narendra Modi i kineski predsednik Ši Đinping uoči susreta u Šijanu

Indijski premijer Narenda Modi boravi u državnoj poseti Kini koja bi trebalo dodatno da osnaži diplomatske i ekonomske odnose dva azijska giganta.

Premijer Modi, koji je u prvoj poseti Kini od kako je prošle godine izabran na taj položaj, doputovao je rano jutros u Šijan, prestonicu pokrajine Šanši i rodni grad kineskog predsednika Ši Đinpinga.

Modiju se kasnije danas u Šijanu pridružio kineski predsednik Ši Đinping, što mnogi tumače kao znak dobre volje. Susret sa šefovima država van prestonice Pekinga nije uobičajna praksa za kineske lidere.

Očekuje se da će dvojica predsednika da potpišu ekonomske sporazume u vrednosti od 10 milijardi dolara, prenose kineski državni mediji. Indija pokušava da obezbedi veći pristup kineskom tržištu za svoje tehnološke, farmaceutske i finansijske usluge, da bi smanjila trgovinski deficit sa Kinom koji iznosi 48 milijardi dolara.

Dvojica lidera će takođe pokušati da postignu napredak u pogledu višedecenijskog graničnog spora, koji je doveo do kratkog rata 1962. godine i koji se ponovo zaoštrio poslednjih godina.

XS
SM
MD
LG