Linkovi

Indija i Pakistan normalizuju odnose


Lideri dugogodišnjih rivala Indije i Pakistana su se tokom retko održavanog sastanka složili da preduzmu korake ka normalizaciji odnosa.

Indijski premijer Manmohan Sing i pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani održali su danas razgovore na marginama samita lidera južnoazijskih zemalja, u Butanu. To je bio njihov prvi zvanični sastanak u proteklih devet meseci.

Dan pre toga, dvojica političara su se zajedno prošetala na nagovor lidera Organizacije južno-azijskih zemalja, koji veruju da tenzije izmedju Indije i Pakistana blokiraju nastojanja da se formira regionalna saradnja.

Pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši rekao je novinarima da su dvojica lidera danas donela odluku da nastave dijalog preko svojih sekretara za spoljne poslove.

Indijski sekretar za spoljne poslove, Nirupama Rao, rekao je da će mirovni proces biti obnovljen kako bi se pronašli načini "za ponovno uspostavljanje poverenja“ izmedju dve rivalske nuklearne sile.

Odnosi dve zemlje su zategnuti od terorističkih napada u Mumbaju 2008. godine, za koje Indija okrivljuje ekstremiste sa bazom u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG