Linkovi

Saradnja Indije i Pakistana


Razgovori indijske i pakistanske delegacije u Nju Delhiju
Razgovori indijske i pakistanske delegacije u Nju Delhiju

Pakistan je pristao da bude domaćin indijskoj delegaciji, koja istražuje napade u Mumbaiju 2008, što je veliki korak ka saradnji u borbi protiv terorizma.

Posle dva dana bilateralnih razgovora u glavnom gradu Indije Nju Delhiju, funkcioneri dve zemlje takođe su se složili da uspostave stalno otvorenu vezu za informacije o terorizmu. Dve strane su izdale i zajedničko saopštenje u kojem se navodi da su se indijski sekretar za unutrašnje poslove G. K. Pilaj i njegov pakistanski kolega, Čaudri Kamar Zaman, dogovorili da tu vezu uspostave kako bi informacije o terorističkim pretnjama mogle da se razmenjuju što brže.

Pakistan se takođe „u načelu“ složio da dozvoli timu iz Indije da istraži napade u Mumbaiju, tokom kojih su pakistanski ekstremisti ubili 166 ljudi. Pakistanska delegacija bi takođe otputovala u Indiju u sklopu istrage. Datumi tih poseta tek treba da budu određen za četiri do šest nedelja.

Indija je isto tako podelila s Pakistanom informacije o bombaškom napadu na železnici 2007. godine u kojem je poginulo preko 60 ljudi, uglavnom Pakistanaca. Ovi razgovori su prvi zvanični dijalog od napada u Mumbaju, zbog kojeg je mirovni proces bio zakočen. Dva suseda, koji poseduju nuklearno oružje vodili su tri rata od 1947. kada su dobili nezavisnost od Britanije. Sastanak je inače završen dan pre dugo očekivanog polufinala Svetskog kupa u kriketu, izmedju selekcija dve zemlje u severnom indijskom gradu Mohali.

XS
SM
MD
LG