Linkovi

Obama i Modi za tešnju saradnju SAD i Indije


Predsednik Obama i indijski premijer Narendra Modi, posle razgovora u Nju Delhiju u Indiji, 25. januar, 2015.
Predsednik Obama i indijski premijer Narendra Modi, posle razgovora u Nju Delhiju u Indiji, 25. januar, 2015.

Predsednik Barak Obama i indijski premijer Narendra Modi su danas prekinuli dugi zastoj u implementaciji nuklearnog sporazuma i poručili da će njihovo "prijateljstvo" biti katalizator za tešnje diplomatske veze.

Nekoliko sati po dolasku u Indiju, američki predsednik je rekao da su se on i premijer Modi "složili da prodube" odbrambenu i bezbednosnu saradnju.

Premijer Modi je ukazao da su odnosi izmedju SAD i Indije "na novom nivou".

Dve zemlje postigle su saglasnost u pogleda pitanja koja su, uprkos sporazumu iz 2008. sprečavali američke kompanije da otvaraju reaktore u Indiji. Rešeni smo da napredujemo ka punoj implementaciji. Ovo je važan korak koji pokazuje kako možemo da radimo zajedno da bi poboljšali naš odnos, rekao je Obama na konferenciji za novinare u indijskoj prestonici Nju Delhiju.

Modi je poručio da je zadovoljan što se šest godina nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma, dve zemlje kreću kao komercilajnoj saradnji, u skladu sa indijskim zakonima i međunarodnim pravnim obavezama.

Predsednik Obama je doputovao u trodnevnu posetu, tokom koje će, izmedju ostalog, biti prvi američki lider koji će prisustvovati ceremoniji proslave Dana Republike u Indiji.

Indijski premiejr Modi je pokazao važnost ove posete time što je zaobišao protokol i dočekao predsednika Obamu na aerodromu velikim zagrljajem.

XS
SM
MD
LG