Linkovi

FBI upozoren pred napade u Mumbaju


Hotel "Tadž Mahal" u Mumbaju, jedna od lokacija koje su krajem novembra 2008. napali teroristi Laška-e-Taibe
Hotel "Tadž Mahal" u Mumbaju, jedna od lokacija koje su krajem novembra 2008. napali teroristi Laška-e-Taibe

Jedan od vodećih američkih dnevnih listova "Vašington Post" tvrdi da je Federalni istražni biro (FBI) čak tri godine pre terorističkih napada u Mumbaju 2008. dobio upozorenje da je jedan Amerikanac tada bio na obuci u Pakistanu sa grupom koja je izvela napad i pomogao u njegovom planiranju.

"Post" piše da je FBI primio dojavu o Dejvidu Koleman Hedliju od njegove supruge još u avgustu 2005. Citirajući izvore bliske slučaju, dnevnik iz američke prestonice navodi da je Hedlijeva supruga rekla agentima FBI-a da je njen muž prošao intenzivni trening s grupom Laškar-e-Taiba i da je bio u kontaktu s ekstremistima.

U izveštaju rađenom u saradnji sa novinarskom fondacijom "ProPublica", kaže se da je Hedli pet puta putovao u Mumbaj, kako bi analizirao lokacije za teroristički napad na indijsku metropolu. Napad je trajao tri dana, u njemu je poginulo 166, a povređeno više od 300 ljudi.

"Vašington Post" navodi i da su FBI agenti tri puta ispitivali Hedlijevu suprugu, ali da je on i dalje mogao slobodno da putuje po svetu. Hedli nije uhapšen sve do skoro godinu dana posle napada u Mubaju, a trenutno se nalazi u američkom pritvoru.

"Post" takođe navodi da su američke anti-terorističke agencije 2008. obavestile svoje kolege u Indiji o mogućoj zaveri da se izvede napad u Mumbaju, ali nije jasno da li je to upozorenje bilo zasnovano na iskazima Hedlijeve supruge.

XS
SM
MD
LG