Linkovi

Indija lansirala sondu ka Marsu


Televizijski snimak lansiranja indijske svemirske sonde ka Marsu
Televizijski snimak lansiranja indijske svemirske sonde ka Marsu

Kada bude ušla u orbitu oko crvene planete indijska sonda će tragati za vodom i metanom, ključnim komponentama života na zemlji


Indija je lansirala svoju prvu svemirsku sondu ka Marsu, u nastojanju da postane jedna od malog broja zemalja koje su doprile do crvene planete.

Letelica bez ljudske posade, lansirana sa ostrva Sriharikota na jugoistoku Indije, započela je let koji će trajati 300 dana.

Direktor indijske Organizacije za svemirska istraživanja, Kopilil Radakrišnan, kaže da je najvažniji cilj ove misije prikazivanje da je Indija tehnološki sposobna da šalje letelice kroz solarni sistem i postavi satelit u orbitu oko neke druge planete.

“Ne želimo da demonstriramo svoju moć prema drugim zemljama. Činimo to za sebe. Imamo svoje nacionalne prioritete u svemiru i njihovu primenu. Sposobni smo da sopstvenim snagama gradimo satelite, da lansiramo letelice i primenjujemo nauku koja je važna za našu zemlju”, rekao je Radakrišnan.

Radakrišnan je dodao da je sonda uspešno završila prvu fazu leta i ušla u elipsoidnu orbitu oko zemlje.

Marsovski satelit prikupljaće podatke o meteorološkim pojavama na Marsu, pokušati da odgovori na pitanje šta se dogodilo sa vodom na površini te planete i tragati za metanom, jednom od ključnih komponenti života na zemlji.

Do sada, samo su Sjedinjene Države, Rusija i Evropska unija uspele da stignu do Marsa, ali više od polovine tih misija nije bilo uspešno, uključujući pokušaje Japana i Kine.
XS
SM
MD
LG