Linkovi

Avionska nesreća u Indiji


Najmanje 159 ljudi je poginulo kada se putnički avion kompanije Er Indija srušio prilikom sletanja, promašivši pistu u indijskom gradu Mangaloru. Nesreću je preživelo osam osoba, koje su prebačene u bolnicu, ali je jedna u medjuvremenu podlegla povredama.

Avion sa 160 putnika i šest članova posade leteo je iz Dubaija za Mangalor. Prema saopštenju vlasti, avion je sleteo na aerodrom u Mangaloru, u državi Karnataka, pre nego što je skrenuo sa piste i prešao više od pola kilometra a zatim se, prema svedočenju preživelih putnika, raspao na dva dela i zapalio.

Kako prenose mediji u Srbiji, pilot aviona bio je Zlatko Glušica, raniji kapetan JAT-ervejza koji je u poslednje tri godine radio za indijsku avio-kompaniju, što je zvanično potvrdila i Er Indija. Kako se navodi, Glušica je bio iskusan pilot upoznat sa pistom u Mangaloru, koja se nalazi na vrhu jednog brda i važi za komplikovanu za sletanje. Indijske vlasti navode da su slaba vidljivost i kišno vreme u toj regiji možda odigrali ulogu u nesreći.

Indijski ministar za civilnu avijaciju, Praful Patel, izjavio je da je u toku istraga nesreće i da su prikupljeni svi delovi aviona. Spasilačke ekipe i dalje izvlače tela žrtava sa mesta nesreće.

Avion tipa 737 bio je deo flote Er Indija Ekspres, ogranka nacionalne avio-kompanije Er Indija. Indijska vlada, inače, ulaže stotine miliona dolara kako bi održala poslovanje državnog avioprevoznika. Kompanija Boing saopštila je da je uputila tim stručnjaka da pomognu u vladinoj istrazi.

Današnja tragedija jedna je od najgorih avionskih nesreća u istoriji Indije. U sudaru dva aviona na nebu iznad Nju Delhija 1996. poginulo je 349 ljudi.



XS
SM
MD
LG