Linkovi

SAD slave Dan nezavisnosti


Polaganje zakletve za državljanstvo na ceremoniji u Beloj kući
Polaganje zakletve za državljanstvo na ceremoniji u Beloj kući

Amerikanci širom zemlje proslavljaju praznik Dan nezavisnosti, paradama, koncertima, vatrometom, piknicima

Amerikanci širom Sjedinjenih Država danas slave 238. godišnjicu nezavisnosti od Britanije, paradama, piknicima, vatrometima, rodeima i koncertima. Centralna svečanost, ovdje u Vašingtonu, biće koncert i vatromet na Nacionalnom molu.

Povodom praznika Dana nezavisnosti, u Bijeloj kući je održana specijalna ceremonija polaganja zakletve za državljanstvo, na kojoj je američko državljanstvo dobilo 25 osoba, svi pripadnici vojske ili supruge vojnika.

Predsjednik Barak Obama je na ceremoniji poručio da su novi državljani podsjetnik da je Amerika uvijek bila zemlja imigranata. Obama je naglasio da je aktuelni imigracioni sistem nefunkcionalan i najavio da će uraditi sve kako bi ga učinio efikasnijim. Takođe je pozdravio pripadnike oružanih snaga koji su se prijavili da se bore i možda ginu za zemlju kojoj još nisu pripadali.

Dana nezavisnost bio je i tema Obaminog redovnog obraćanju naciji, tokom kojeg je predsjednik govorio o istoriji zemlje – o osnivačima nacije - „poljoprivrednicima i biznismenima, ljekarima i advokatima, sveštenicima i naučnicima“ koji su 4. Jula 1776. usvojili Deklaraciju nezavisnosti.

Predsjednik je poručio da su tada, kao i sada, lideri bili različitog porijekla, ali ujedinjeni vjerovanjem u jednostavnu istinu – da smo svi stvoreni jednaki. Obama je ponovio stav iz Deklaracije da svi ljudi imaju neotuđiva prava, među kojima su život, sloboda i težnja ka sreći. Ti principi, naglasio je Obama, održali su Sjedinjene Države kako kroz rat i ekonomsku krizu, tako i kroz mir i prosperitet.

Koncept slobode i jednakosti pomogao nam je da izgradimo najsnažniju demokratiju, najbolju srednju klasu i najjaču vojsku koju je svijet imad imao, rekao je američki predsjednik. Takođe je ocijenio da nema nacije na Zemlji koja se ne bi rado mijenjala sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Čestitka Vladmira Putina

U čestitci predsedniku Baraku Obami povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na poboljšanje odnosa dve zemlje.

Putin je izrazio očekivanje da će se trenutno zategnuti odnosi Rusije i Sjedinjenih Država razvijati "na pragmatičnoj i ravnopravnoj osnovi" uprkos njihovim razlikama. Ruski predsednik je naglasio da dve zemlje dele specijalnu odgovornost za očuvanje medjunarodne stabilnosti i bezbednosti i da bi zbog toga trebalo da saradjuju u interesu čitavog sveta.

Odnosi Moskve i Vašingtona pali su na najnižu tačku od kraja Hladnog rata nakon što je Rusija anektirala Krim od Ukrajine ranije ove godine. Sjedinjene Države i Evropska unija ograničile su diplomatsku saradnju i uvele sankcije Rusiji, zapretivši uvodjenjem dodatnih sankcija ukoliko Moskva ne obustavi podršku proruskim separatistima u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG