Linkovi

Inaugurisan Zaharčenko, Zapad osudjuje izbore


Prince accepts the award for Outstanding Male Artist at the 38th NAACP Image Awards, March 2, 2007, in Los Angeles.
Prince accepts the award for Outstanding Male Artist at the 38th NAACP Image Awards, March 2, 2007, in Los Angeles.

Dok NATO tvrdi da je uočio kretanje ruskih trupa ka ukrajinskoj granici, vodja proruskih pobunjenika, Aleksander Zaharčenko, položio je zakletvu kao premijer samoproklamovane Narodne republike Donjeck.

NATO tvrdi da se ruske trupe približavaju ukrajinskoj granici. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokom predstavnicom EU za spoljne poslove Federikom Mogerini, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je NATO uočio nedavno kretanje ruske vojske dok Moskva nastavlja da šalje opremu i specijalne snage kao podršku separatistima u istočnoj Ukrajini.

Stoltenberg je apelovao na Rusiju da “načini iskren napor kako bi se mirno rešila teška situacija u Ukrajini”. Mogerini je izjavila da će EU proceniti situaciju i odlučiti da li da pojača ili ublaži sankcije Rusiji.

U medjuvremenu, vodja proruskih pobunjenika, Aleksander Zaharčenko, položio je zakletvu kao premijer samoproklamovane Narodne republike Donjeck u istočnoj Ukrajini posle izbora koje su Ujedinjene nacije, SAD, Evropska unija i Kijev osudili kao "nelegalne i destabilizujuće". Inauguracija 38-godišnjeg Zaharčenka održana je u zgradi dramskog pozorišta u Donjecku, uz snažne mere bezbednosti

Za to vreme, u Beču, generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun je izbore u istočnoj Ukrajini nazvao “nesrećnim i kontraproduktivnim”, pozivajući sve strane da se vrate “duhu I slovu” protokola iz Minska. U Berlinu, nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je nezadovoljstvo zbog ruske uloge u konfliktu navodeći da još nema razloga za ukidanje evropskih sankcija Moskvi.

Izbori u istočnoj Ukrajini odžrani su nedelju dana pošto su birači u ostatku zemlje ubedljivom većinom izabrali novi parlament, u kome većinu imaju prozapadni zakonodavci.

XS
SM
MD
LG