Linkovi

Prodavci suvenira spremni za inauguraciju


Українська прикордонна застава через пробите кулями шкло автомобіля. Луганськ.
Українська прикордонна застава через пробите кулями шкло автомобіля. Луганськ.

Vlasnici suvenirskih radnji, širom Vašingtona, kažu da su spremni za drugu najveću inauguraciju u istoriji, drugo polaganje zakletve predsednika Obame.

Inauguracija prvog predsednika Sjedinjenih Država afro-američkog porekla, donela je ogroman prihod vašingtonskim prodavnicama suvenira. Pred drugu inauguraciju predsednika Obame pitanje je da li će suvenirnice uspeti da ostvare prihod od pre četiri godine.

Suvenirska radnja u Vašingtonu, “Pokloni iz Bele kuće”, uz kupljeni souvenir nudi besplatno slikanje u improvizovanoj Ovalnoj kancelariji. Ali ove nedelje nameštaj iz replike predsedničke kancelarije biće uklonjen kako bi se dobilo na prostoru za turiste u potrazi za suvenirima. Prodavac Džermein Dejvis kaže da mu je kopija pozivnice za ceremoniju inauguracije najdraži suvenir.

“Ovo je kopija, ali… možete da probate da uđete sa njom . Možda vas posluži sreća .”

Vlasnici suvenirskih radnji, širom grada, kažu da su spremni za drugu najveću inauguraciju u istoriji. Najveća je bila prva inauguracija predsednika Obame. Karen Smelcer planira da potroši 3500 dolara na hotel, hranu i poklone.

“Mislim da je drugi mandat podjednako važan, ako ne i važniji od prvog. ”

Poslovođa Endi Galager pokazuje jednu sporednu prostoriju za koju kaže da je najveće skladište suvenira u Vašingtonu. Najblaže rečeno. Slatkiši, staklene snežne kugle, privesci za ključeve,novčići, igračke, tablice, šeširi, šolje i majice,majice ,majice.

Galager kaže da su pripreme za inauguraciju počele čim su objavljeni izborni rezultati. U 11 i pet uveče Galager je nazvao dobavljače i rekao im da počnu da štampaju majice sa likom Obame i Bajdena.”

“Ujutru pre otvaranja radnje, sve je već bilo na policama.”

Specijalno električno vozilo “Berta” manevriše kroz centar Vašingtona ulicama i trotoarima i doprema robu do prodavnica. Saobraćajni špic za to vozilo ne predstavlja nikakav problem. Međutim prodaja suvenira na kioscima nije baš tako uspešna.

Ove godine, samo četvrtina vlasnika kioska tražila je dozvolu za rad tokom inauguracije. Ima i onih koji na dan inauguracije gledaju kao na idealnu priliku za zaradu. Domingo Kanate je kreirao inauguralnu majicu koju nudi suvenirnicama.

"Amerika znači - prilika, prilika da stvorite nešto za sebe, a ova inauguracija je idealna prilika da se napravi posao sa majicama.”

…I sa danom inauguracije 2013. koji će takođe ući u istoriju polaganjem zakletve predsednika Obame za njegov drugi mandat.
XS
SM
MD
LG