Linkovi

Južna Afrika u žalosti za Mandelom


Gradjani okupljeni ispred kuće Nelsona Mandele u Johanesburgu, 6. decembra 2013.
Gradjani okupljeni ispred kuće Nelsona Mandele u Johanesburgu, 6. decembra 2013.

Stanovnici Južne Afrike cvećem, svećama, molitvama i porukama izražavaju žalost zbog smrti ali ujedno i slave život svog legendarnog lidera, borca protiv aparthejda, Nelsona Mandele.

Južna Afrika proglasila je period žalosti bez presedana u istoriji te zemlje, dok ceo svet žali zbog smrti legendarnog borca protiv aparthejda – Nelsona Mandele, koji je preminuo kasno sinoć u Johanesburgu u 96. godini, posle duge bolesti. Južnoafrikanci danas ostavljaju cveće, sveće i poruke ispred kuća u kojima je Mandela živeo, kao i improvizovanih spomenika širom zemlje, u čast čoveka koji se smatra zaslužnim za okončanje rasističkog sistema aparthejda u Južnoj Africi.

Gradjani Johanesburga nastavljaju da se okupljaju ispred kuće Nelsona Mandele, gde je jedan od Mandelinih unuka - Mubso - položio venac na gomilu buketa ostavljenih u znak ljubavi i počasti prema bivšem predsedniku. Kod nekadašnje Mandeline kuće u Sovetu, građani su mu odali počast pesmama i plesom.

“Ovo je trenutak kada Južnoafrikanci treba da slave život jedne legende”, kaže jedan stanovnik Soveta.

Jedni su pustili jato belih golubica u blizini Mandeline kuće, a stotine drugih odale počast cvećem, svećama i molitvama. U rodnom mestu bivšeg predsednika, Kunu, jedan od starijih stanovnika je poručio:

“Neka počiva u miru, naš vođa. Treba da ga pustimo da ode, uradio je mnogo za nas”.

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma saopštio je da će Nelson Mandela biti sahranjen u nedelju, 15. decembra u svom rodnom gradu Kunu. Nedelja, 8. Decembar, u Južnoj Africi proglašena je danom molitve i sećanja.

Predsednik Zuma izrazio je zahvalnost zbog međunarodnih izraza saučešća Južnoj Africi.

"Izrazi ljubavi koje smo videli u zemlji i inostranstvu su bez presedana. Oni pokazuju koliko je veliki lider Madiba bio. Uvek ćemo voleti Madibu zato što nas je naučio da je moguće da prevaziđemo mržnju i strah kako bismo izgradili novu naciju i novo društvo”.

Predsednik Zuma kaže da će zvanična komemoracija za Mandelu biti održana u utorak na stadionu “Soker Siti” u Johanesburgu, gde je održano finale Svetskog prvenstva u fudbalu 2010.

Ranije danas, bivši anglikanski nadbidkup Kejptauna Dezmond Tutu, i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir, odao je počast Mandeli – čoveku koga su neki nazivali teroristom, dok je 27 godina proveo u zatvoru.

"Tog… teroristu danas ceo svet, bez izuzetka, vidi kao ikonu, kao neverovatni simbol pomirenja, opraštanja i velikodušnosti”.

Poslednji belački predsednik Južne Afrike Frederik Vilem de Klerk, koji je pustio Mandelu iz zatvora, takođe je veličao njegove zasluge.

“Mislim da je zaslužio što ga doživljavaju kao jednog od najvećih ljudi na ovom svetu tokom prošlog veka”.

Predsednik Zuma pozvao je građane Južne Afrike da se okupljaju u crkvama, džamijama, hramovima, sinagogama i svojim domovima, kako bi se molili i sećali Mandelinog života. Kovčeg sa Mandelinim posmrtnim ostacima biće izložen tri dana u sedištu južnoafričke vlade u Pretoriji.
XS
SM
MD
LG