Linkovi

Imigranti oživljavaju napušteni Detroit


Detroit
Detroit

Grad Detroit u državi Mičigen prošao je kroz teške trenutke i oporavio se. Bio je jedno od područja koja su najviše stradala tokom Velike recesije, ali je ovaj grad na srednjem zapadu našao način da se iz toga izvuče – tako što je ojačao imigrantske zajednice. Ali, nisu svi uvereni da to pomaže bilo kome sem imigrantima.

Detroit s razlogom zovu “gradom u koji se svi vraćaju.” Tokom Velike recesije, ovaj grad na srednjem zapadu imao je stopu nezaposlenosti od 28,4%. Poslovi su propadali, a starosedeoci napuštali grad. U poslednje vreme, zamenjuju ih imigranti. U “Banglataunu”, nekada siromašnom kvartu između Detroita i Hamtramka u Mičigenu, jedan preduzetnik vodi pokret za stvaranje kulturološko-turističke destinacije.

Skoro da ništa nije prazno. Vrednost nekretnina raste, posao cveta I saobraćaj je mnogo frekventniji.”, kaže Ehsan Takubem, osnivač Bangladeško-američkog udruženja.

Studija koji su objavili “Global Detroit” I “Nova američka ekonomija” kaže da je priliv imigranata zaustavio prirodni odliv populacije, i da je ujedno podigao cene nekretnina i sačuvao 1700 ranih mesta u fabrikama. Ipak, i ta teza da su imigranti pomogli gradu da se oporavi je za neke sporna, jer u gradu i dalje postoje problemi. Politikolog Stenli Renson kaže da teza da su imigranti “magični štapić” nije tačna.

Ako poboljšate finansije u nekoj zemlji, od toga najviše koristi imaju imigranti i to je u redu! Samo mi nemojte govoriti da su oni zaslužni za spasavanje neke zemlje ili grada.

Trampova administracija tvrdi da nisko kvalifikovani imigranti oduzimaju poslove Amerikancima. Ali direktor “Global Detroita” Stiv Tobokmen kaže da imigranti rade potpuno suprotno.

Vidmo vrednu, ali siromašnu zajednicu. Očekujem da počnu da se naseljavaju u gradovima, jer imigranti to inače rade. Da nasele neke krajeve, tu otpočnu svoje poslove, da privlače radnike i stvaraju nova radna mesta – tako se napreduje.”

Taj pozitivan uticaj vidljiv je u Metrou, delu Detroita gde se nalazi I “Meksikantaun” – u kojem su brojni restorani. Hoze de Hesus Lopez je vlasnik jednog od najstarijih meksičkih restorana u ovom kraju. Ugostiteljstvo napreduje, iako su ga mnogi napustili. Ali, kaže Hoze, tajna uspeha je u strpljenju.

Sada vidimo Detroit kao naš dom, ljudi se osećaju bezbedno, a to se postiže korak po korak, ne dešava se preko noći i pokazuje da treba da verujemo u sebe i Detroit.

Lopez kaže da je za njega američki san da stvori nešto što će ga nadživeti i što će kasnije služiti ostalima.

zc

XS
SM
MD
LG