Linkovi

MMF: Još bez trajne stabilnosti


MMF: Još bez trajne stabilnosti
MMF: Još bez trajne stabilnosti

Medjunarodni monetarni fond ocenio je da se globalna finansijska stabilnost poboljšala u proteklih nekoliko meseci, uz ublažavanje evropske dužničke krize, ali ne dovoljno da bi se osigurao dugoročni ekonomski rast.

MMF navodi da američko tržište rada počinje da pokazuje znake života, proizvodnja u fabrikama je naglo skočila u odnosu na period recesije, a američki potrošači troše više. Dobre vesti stižu i iz Evrope, gde su koordinisani napori EU po svemu sudeći uklonili pretnju bankrotstva Grčke i smanjili troškove pozajmljivanja u drugim prezaduženim zemljama.

Visoki zvaničnik MMF-a Hoze Vinjals, medjutim, upozorava na oprez.

"Ti potezi i vodjena politika doneli su preko potrebno olakašanje na finansijska tržišta posle vrhunca krize krajem prošle godine. Ali prerano je reći da smo izašli iz krize jer trajna stabilnost još nije postignuta. Zaista, poslednjih nedelja smo se podsetili da raspoloženje može brzo da se promeni i obnovi finansijsko opterećenje, zbog čega se mnoge države i bankarski sistemi vrte u začaranom krugu.”

Analitičari ukazuju na Španiju kao potencijalni rizik. Kamate na španske obveznice su udvostručene od marta zbog spekulacija da bi četvrta najveća ekonomija Evrope mogla da zatraži finansijsku pomoć. Medjutim Vilijam Hobs iz organizacije VP Research kaže da je taj scenario malo verovatan.

Španija nije Grčka. Španija ima održivu ekonomiju, iako su reforme potrebne, ima kompanije na globalnoj sceni, i generalno, ekonomiju za koju mislimo da će moći da prebrodi crne dane koji dolaze.”

Krhko stanje evropske ekonomije se pokazuje i u Italiji, gde italijanska vlada upozorava da je zemlja u dubljoj recesiji nego što je ranije predvidjeno. U Rimu je saopšteno da će italijanska ekonomija zabeležiti negativnu stopu rasta od 1,2% ove godine, a nacionalni budžet neće biti izbalansiran do 2015., što je dve godine kasnije nego što je planirano.

Hoze Vinjals iz MMF-a primećuje da su evropske banke i dalje ranjive kada je reč o novom finansijskom pritisku. On kaže da bi njihova sredstva u naredne dve godine mogle da se smanje za više od dve hiljade milijardi dolara, što bi značilo da imaju manje novca za pozajmljivanje, i što bi usporilo ekonomski razvoj kontinenta.

MMF vidi potencijal kod ekonomija u razvoju, posebno onih u Aziji, za koje se projektuje rast od 7,5 odsto ove godine. Kineski rast će se, po svemu sudeći, lagano usporiti na 8,2%, ali se očekuje da se ubrza tempo rasta na Bliskom istoku i u Severnoj Afirci budući da cena nafte nastavlja da raste. Napredak se vidi i u sub-saharskoj Africi I Južnoj Africi.

Izveštaj MMF-a objavljen je u trenutku dok se ova organizacija, koja okuplja 187 zemalja, zajedno sa Svetskom bankom, priprema za redovno prolećno zasedanje u Vašingtonu.




XS
SM
MD
LG