Linkovi

MMF traži dodatna sredstva


MMF traži dodatna sredstva
MMF traži dodatna sredstva

Međunardoni monetarni fond traži dodatnu finansijsku pomoć kako bi osigurao zaštitu od eventualnih posledica evropske dužničke krize, ali SAD, Kina i Japan smatraju da Evropa najpre mora da učini više kako bi pomogla sama sebi.

Evropski finansijski problemi biće u centru pažnje susreta ministara finansija 20 najrazvijenijih zemalja sveta u Meksiko Sitiju. MMF traži 500 milijardi dolara na ime finansijske zaštite od produžene evropske debate o tome kako sačuvati Grčku od bankrotstva.

Evropske zemlje obećale su skoro 200 milijkardi dolara MMF-u, ali druge zemlje oklevaju da obećaju nova sredstva dok Evropa ne uveća svoj rezervni fond za buduće hitne slučajeve koji iznosi 660 milijardi dolara i treba da stupi na snagu u julu.

Japan je objavio da bi mogao da uloži 50 milijardi, ali se nije obavezao na to, dok je Kina obećala povećanje pomoći za Evropu, ali još to nije ispunila. Sjedinjene Države ove nedelje su saopštile da sredstva MMF-a "ne mogu biti zamena za snažnu i kredibilnu evropsku zaštitu".

U međuvremenu, Grčka je danas počela da pregovara sa privatnim kreditorima kako bi umanjila dug za više od polovine - ukupno za 142 milijare dolara. S obzirom da Grčka planira da svoje restrukturirane zajmove otplaćuje dugi niz godina, privatni kreditori će izgubiti oko tri četvrtine svoje originalne investicije. Međutim, grčki bankar Jorgos Tselios kaže da kreditori nemaju baš puno izbora, osim da prihvate nove uslove zajma.

XS
SM
MD
LG