Linkovi

Lider MMF-a Evropljanin?


Francuska ministarka finansija Kristin Legard
Francuska ministarka finansija Kristin Legard

Francuska ministarka finansija, Kristin Lagard, na današnjoj konferenciji za novinare, najavila je svoju kandidaturu za položaj izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, uprkos zahtevu nekih zemalja da taj položaj preuzme neko ko nije iz Evrope.

Kristin Lagard se smatra favoritom za položaj na koji je bivši direktor Dominik Stros-Kan prošle nedelje podneo ostavku, posle optužbe za seksualni napad u Njujorku.

Lideri Evropske unije, na čelu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jasno su stavili do znanja da žele da neko iz Evrope ponovo postane šef međunarodne finansijske institucije, u periodu u kojem pokušava da pomogne Grčkoj, Irskoj i Portugalu da reše svoje dužničke probleme.

Međutim ekonomije u usponu kritikuju činjenicu da Evropa decenijama drži vodeći položaj u MMF-u. U jučerašnjem zajedničkom saopštenju, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, saopštili su da je vreme da se okonča „prevaziđena“ praksa da se položaj direktora MMF-a rezerviše za Evropljane. Predstavnici tih zemalja traže da se taj izbor zasniva na konkuretnosti, a ne nacionalnosti.

Predlaganje kandidata za sledećeg izvršnog direktora MMF-a završava se 10. juna, a izbor bi trebalo da se završi do kraja juna.

XS
SM
MD
LG