Linkovi

Smanjena nelegalna seča šuma


Šumska područja se poslednjih decenija smanjuju velikom brzinom
Šumska područja se poslednjih decenija smanjuju velikom brzinom

Prije nekoliko mjeseci saopštene su dobre vijesti za svjetska šumska područja. Prema izvještaju organizacije “Četam Haus” iz Londona, nelegalna sječa šuma smanjena je za preko 20 odsto na globalnom nivou, dok je taj procenat još veći u pojedinim zemljama koje su najteže pogođene tim problemom. Izvještaj je objavljen samo nekoliko sedmica nakon što je Evropski parlament usvojio nove zakone kojima se zabranjuje uvoz nelegalno dobavljenih proizvoda od drveta.

Šume su dom dvije trećine životinjskih vrsta, koje obitavaju na kopnu. Od njih zavise i životi 60 miliona pripadnika urođeničkih plemena. Svjetska šumska područja se međutim, poslednjih decenija, smanjuju velikom brzinom, čemu je značajno doprinijela i nelegalna sječa. Situacija se možda ipak mijenja. Prema novom izvještaju, poslednjih godina sačuvano je 17 miliona hektara šuma zahvaljujući mjerama koje su preduzete protiv nelegalne sječe. Sem Loson je glavni autor izvještaja.

"Brazil, Kamerun i Indonezija značajno su ograničili nelegalnu sječu šuma i to možda za polovinu do tri četvrtine. Nelegalna sječa se smanjuje, što je veoma važno kada je riječ o pokušajima da se spriječi deforestacija.”

Smanjenju nelegalne sječe doprinijele su i mjere koje zemlje izvoznice preduzimaju protiv tog problema. U Kamerunu je takođe pomogao nezavisni nadzor primjene zakona o šumama. Loson smatra da su značajno uticale i države koje uvoze drvnu građu.

Zemlje-uvoznice doprinele smanjenju nelegalne seče šuma
Zemlje-uvoznice doprinele smanjenju nelegalne seče šuma

"One sada počinju da preduzimaju najvažniji korak, a to je da zabrane uvoz i prodaju drvne građe koja je nelegalno pribavljena u zemlji porijekla. Sjedinjene Države su to uradile 2008. i njihov primjer sada slijedi Evropska unija.”

Preduzete mjere smanjile su nelegalnu sječu za dvadeset odsto što je, kako navodi Loson, stvaran napredak. Početni procenat je međutim bio toliko velik, da je taj problem i dalje rasprostranjen. U Indoneziji je 2001. nelegalno posječeno 80 odsto drveća. Danas je taj procenat i dalje 40 odsto. Dio problema je to što pojedini veliki uvoznici, poput Kine i Japana, ne ulažu dovoljno napora da zaustave uvoz i prodaju nelegalno dobavljene drvne građe. Loson takođe ističe da su zemlje-proizvođači tek preduzele prve korake kada je riječ o regulisanju drvne industrije.

"Već su dobijene neke od najlakših bitki. Tako da će od sada biti sve teže da se postigne napredak.”

To su loše vijesti za životnu sredinu, zato što deforestacija značajno doprinosi emisiji štetnih gasova na globalnom nivou. Dejvid Riter iz Grinpisa kaže da će zaustavljanje nelegalne sječe šuma usporiti globalno zagrijavanje.

"Nelegalna sječa je veliki problem zbog široke rasprostranjenosti. Svake godine siječe se veliki broj drveća, što doprinosi jednoj petini emisije štetnih gasova, koja je proizvod deforestacije. Takođe dovodi do uništavanja biljnog i životinjskog svijeta, ugrožavanja ljudskih života i gubitka prihoda.”

Riter zaključuje da predstoji dosta posla, čak i nakon dužeg perioda smanjenja nelegalne sječe šuma.

XS
SM
MD
LG