Linkovi

Žestoka debata o ilegalnoj imigraciji


Ilegalni imigranti na američko - meksičkoj granici
Ilegalni imigranti na američko - meksičkoj granici

Dok se pojedini predsednički kandidati zalažu za deportovanje ilegalnih imigranata, aktivisti za zaštitu njihovih prava smatraju da im treba dozvoliti da ostanu u zemlji

Biznismen i predsednički pretendent Republikanske srtanke Donald Tramp je u svojim najnovijim izjavama o američkoj imigracionoj reformi rekao, da bi deci iligalnih imigranata rođenoj u Americi trebalo uskratiti pravo na američko državljanstvo. Takođe je ponovio da treba izgraditi zid između Meksika i Sjedinjenih Država. Nestranački Centar Pju procenjuje da u Sjedinjenim Državama živi više od 11 miliona nedokumentovanih imigranata od kojih je polovina iz Meksika, a oko 25 odsto iz ostalih zemalja južne Amerike. Međutim nedokumentovani imigranti i njihovi zagovornici smatraju, da i onima koji nemaju dozvolu boravka treba dozvoliti da ostanu u zemlji.

Uprkos visokim merama bezbednosti i kontroli granice Meksikanci pronalaze načine da se ilegalnim putem domognu teritorije Sjedinjenih Država. Maja, se priseća noći, od pre deset godina, kada je prešla u Teksas.

“Znala sam da ću imati puno problema jer nemam dokumenta, ali u isto vreme, toliko nas i dalje živi i bez dozvole boravka.”

Maja je pošla za svojim tadašnjim momkom, danas suprugom, koji je takođe ušao ilegalno u Sjedinjene Države iz Meksika. Oni imaju osmogodišnju devojčicu, koja je rođena u saveznoj državi Merilend i koja je rođenjem, dobila američko državljanstvo.

“Najviše se bojim da me ne deportuju ili stave u zatvor.”

Den Stajn, predsednik Udruženja za američku inigracionu reformu smatra da ilegalne imigrante treba deportovati.

“Stotine miliona ljudi bi želelo da dođe da živi u Sjedinjenim Državama. To ne mogu da budu samoinicijativne odluke pojedinaca koji misle da bi u Americi živeli bolje, da bi im se popravilo materijalno stanje.”

Međutim ideja o masovnoj deportaciji je suluda, kaže Džordž Eskobar, predstavnik latino lobističke organizacije Casa de Maryland.

“Bilo bi puno jeftinije i korisnije za američku privredu da legalizuhje status tih ljudi, a za to postoji način.”

Dodavanje ulja na vatru kada je reč o imigracionoj kontroverzi su nazovi “gradovi - utočišta” … 276 gradova u 36 država u kojima policiji nije dozvoljeno da zaustavlja i ispituje ljude samo da bi utvrdila da li su u zemlji legalno ili ne. Den Stajn smatra da bi policiji trebalo da se dozvoli, da ukoliko sumnja da je neko u zemlji ilegalno, to proveri.

"Trebalo bi da bude u opisu radnog mesta policije, na državnom i lokalnom nivou da to radi svaki dan."

Međutim Eskobar se boji da bi policija mogla da prekorači svoja ovlašćenja.

“Saradnja federalnih imigracionih vlasti i lokalne policije je apsolutno nepotrebna.”

I Eskobar i Stajn se slažu u jednom, a to je da američki imigracioni sistem treba menjati.

“Nema sumnje da ne možete ostaviti vrata otvorena i očekivati da ćete zaustavi protok, već treba obratiti pažnju na sastav migracije.”

Stajn ima drugi predlog.

“Ilegalci treba da napuste zemlju i to prijave vlastima, a potom da apliciraju za vize koje su na raspolaganju.”

Prošle godine, predsednik Barak Obama je izdao predsedničku uredbu koja bi omogućila, skoro polovini ilegalnih imigranata da ostanu u zemlji. Međutim oni koji se tome protive, koče proces jer smatraju da je uredba neustavna.

XS
SM
MD
LG