Linkovi

Bez dogovora o valutnim sporovima


Godišnji sastanak ministra finansija zemalja članica MMF-a i Svetske Banke u Vašingtonu
Godišnji sastanak ministra finansija zemalja članica MMF-a i Svetske Banke u Vašingtonu

Ministri finansija iz celog sveta i predsednici centralnih banaka, završili su sastanak u Vašingtonu bez dogovora o rešenju valutnih sporova velikih sila. U jučerašnjem saopštenju Upravnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda, navodi se da je globalni finansijski sistem i dalje „ranjiv i ispunjen tenzijama“ koje su delimično posledica kretanja valutnih kurseva.

Odbor je zatražio od 187 članica MMF-a da „prodube“ rad na pronalaženju delotvornijeg upravljanja protkom kapitala koji utiče na valutne kurseve. Ipak, MMF nije predložio kokretne promene politike koje bi ublažile sve veći valutni spor Sjedinjenih Država i Kine.

Administracija predsednika Obame tvrdi da je kineski juan potcenjen u odnosu na dolar, tako da je kineska roba relativno jeftina za potrošače u Sjedinjenim Državama. Američki funkcioneri kažu da to nanosi štetu američkim proizvođačima i traže da Kina dozvoli brži rast vrednosti juana. Kina i druge zemlje u ekspanziji okrivljuju za globalnu ekonomsku neravnotežu američku politiku koja je dovela do slabijeg dolara i omogućila američkim izvoznicima prednost.

Vašington takođe tvrdi da Kina kupuje velike svote dolara da bi oslabila juan. Nedavno objavljeni podaci MMF-a pokazuju da Kina raspolaže valutnim rezervama od gotovo dve i po hiljade milijardi dolara, što predstavlja gotovo 30 odsto ukupnih globalnih rezervi.

XS
SM
MD
LG