Linkovi

Ubice francuskog sveštenika - "vojnici ID"


Francuski predsednik Oland rukuje se sa pripadnicima policije i obezbedjenja na mestu napada.
Francuski predsednik Oland rukuje se sa pripadnicima policije i obezbedjenja na mestu napada.

Islamska država tvrdi da su dvojica njenih takozvanih "vojnika" izvršila napad u katoličkoj crkvi u Normandiji, gde su ubili jednog sveštenika koga su, pod pretnjom nožem, uzeli za taoca.

Pošto je obišao mesto napada, francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da su napadači iskazali pripadnost Islamskoj državi pre nego što ih je ubila policija.

On je osudio ubistvo kao "surovi teroristički napad." Dvojica napadača su prerezala vrat svešteniku pre nego što je policija intervenisala, a kako je saopšteno, još jedna osoba koja je bila talac u crkvi trenutno se bori za život.

Policija navodi da identitet napadač još nije poznat. SAD su najsnažnije osudile "užasni" napad i izrazile saučešće porodici i prijateljima ubijenog sveštenika, oca Žaka Amela, kao i parohijanima crkve u mestu Sant Etjen de Ruvre.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs izjavio je da "Francuska i SAD dele predanost zaštiti verskih sloboda pripadnika svih veroispovesti i da današnje nasilje neće pokolebati tu rešenost." Napad izvršen u crkvi osudio je i papa Franja.

XS
SM
MD
LG