Linkovi

Video igrice kao nastavni plan


I-Civics igrice
I-Civics igrice

U Sjedinjenim Državama u toku je debata o tome kako je u školama ozbiljno zapostavljeno učenje građanskih prava i dužnosti, što zabrinjava i obrazovne radnike širom zemlje. Tim pitanjem pozabavila se i Sandra Dej O Konor, bivši sudija Vrhovnog suda.

Učenici šestog razreda uče i zabavljaju se dok igraju video igricu “Osvojite Bijelu kuću.” U ulogama imaginarnih predsjedničkih kandidata, uče kako da raspravljaju, na učtiv način, o pitanjima poput kontrole naoružanja i imigracije. Ta igrica dio je obrazovnog projekta na internetu, čiji cilj je da podstakne učenje građanskih prava i dužnosti. Projekat, pod nazivom “I-Civics” je 2010. osmislila bivša sudija Vrhovnog suda Sandra Dej O‘Konor.

Riječ je o efikasnom načinu razvijanja sposobnosti mladih da razmišljaju kritički”.

Animirane igrice na internetu pokrivaju sve grane vlade i Ustav i obezbjeđuju digitalne instrumente i nastavne planove za 70 hiljada nastavnika i tri miliona učenika širom Sjedinjenih Država.

“Podučava učenike o tome kako da se pripreme za stvaran svijet i kako da govore, ako na primjer žele da se kandiduju za predsjednika ili učestvuju u debatama u školi”, kaže učenica 6. razreda Džejla Vilijams.

“U toj igrici treba da pravite mudre izbore i da pokušate da osvojite većinu saveznih država da biste bili izabrani za predsjednika Sjedinjenih Država", navodi Kajla Majlom, takođe učenica 6. razreda.

Arijel Bosvort predaje društvene studije u 6. i 8. razredu čarter škole “Flaj”.

“U prilici sam da im pokažem kako i zašto je njihovo mišljenje važno. Ove igrice, cjelokupan program, lekcije koje sadrži, stvarno su odličan dodatni materijal koji im pokazuje zašto je njihovo mišljenje važno i zašto moraju aktivno da učestvuju u građanskim inicijativama.”

Za svaku igricu, postoji nastavni plan ili simulacija koja vodi učenike kroz različite aspekte vlade, politike i čak ekonomije na svim nivoima – nacionalnom, državnom i lokalnom. Međutim, prema mišljenju direktorke škole Deni Mekpartlin, najvažniju ulogu ima nastavnik.

Softver program može da bude samo dobar onoliko koliko je dobar nastavnik koji ga koristi i koji je u mogućnosti da animira djecu. Kada je nastavnik uključen u taj proces, djeca su više angažovana i spremna da istražuju.

Softver “I-Civics”, koristi 50 odsto nastavnika društvenih studija u osnovnim školama i 25 odsto nastavnika vladinih studija i istorije u srednjim školama. Prednosti programa su poboljšano pisanje, poznavanje građanskih prava i dužnosti, te pružanje jednakih prilika za učenike svih polova, rasa i društveno–ekonomskog položaja. To je, kako ističe sudija O Konor, njena najvažnija zaostavština.

XS
SM
MD
LG