Linkovi

Odnosi Srbije i Kosova na raskrsnici


Marko Prelec, direktor za Balkan Medjunarodne krivične grupe smatra da bi Srbija želela neku vrstu razmene teritorija između severa Kosova i Preševske doline
Marko Prelec, direktor za Balkan Medjunarodne krivične grupe smatra da bi Srbija želela neku vrstu razmene teritorija između severa Kosova i Preševske doline

Medjunarodni sud pravde u Hagu, ove nedelje treba da objavi svoj neobavezujući stav prema legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Od četvrtka će dakle, u zavisnosti od presude, ili biti pokrenuti razgovori koji su od suštinske važnosti za članstvo u Evropskoj uniji, ili će se spor Srbije i Kosova dodatno zakomplikovati.

Posle deklaracije o nezavisnosti Kosova 2008, srpska vlada je zatražila mišljenje Medjunarodnog suda pravde o tome da li su potezom kosovskih vlasti narušeni temelji medjunarodnog pravnog poretka. Stav najvišeg suda Ujedinjenih nacija saopštiće u četvrtak predsednik Hisaši Ovada.

Tokom rasprave u Hagu decembra 2009. godine, 14 država je, uz vlasti u Prištini, ocenilo da je deklaracija o nezavisnosti legalna, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno medjunarodno pravo.

"Nadam se da će Srbija najzad prihvatiti da je Kosovo činjenica. Kosovo je država koju su priznale mnoge zemlje, a još će ih više priznati. Ako već ne žele formalno da priznaju nezavisnost, srpski političari bi trebalo barem da saradjuju sa prištinskim vlastima na pitanjima od medjusobne važnosti“, izjavio je ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni.

Izvori bliski Briselu navode da ministri Evropske unije u junu nisu raspravljali o članstvu Srbije, zbog toga što su čekali razvoj odnosa Beograda i Prištine.

Srpska vlada očekuje ponovno pokretanje razgovora sa Kosovom posle odluke Medjunarodnog suda pravde.

“Verujemo da je kompromisno rešenje za budući status Kosova neophodno za dugoročni i održiv mir i stabilnost na Balkanu, a do takvog rešenja se može doći kroz pregovore, dakle, četvrtak je veliki dan za medjunarodni poredak”, rekao je srpski šef diplomatije, Vuk Jeremić.

S obzirom da je mišljenje suda u Hagu samo savetodavno, diplomate Evropske unije će ga iskoristiti kako bi podstakli poboljšanje odnosa Beograda i Prištine, bez čega neće biti moguće buduće evrointegracije.

“Mnoge zemlje čekaju mišljenje Medjunarodnog suda pravde kako bi donele odluku o priznanju Kosova. Neke od tih vlada će delovati čim čuju mišljenje, koje će biti da treba priznati nezavisnost”, smatra direktor za Balkan u Medjunarodnoj kriznoj grupi, Marko Prelec.

Kosovu je takodje neophodna ekonomska pomoć, s obzirom da je trenutno oko polovine stanovnika nezaposleno. Najbolja povezanost sa evropskim tržištem je preko severne granice, koju srpske vlasti blokiraju ne dozvoljavajući ulaz kosovskim vozilima na svoju teritoriju.

Politički analitičar, Dušan Janjić, smatra da su obe strane iskoristile ovo vreme da pripreme sledeći potez, ali da se čini da Vašington i Brisel sada dele isti stav.

“Ono što ćemo videti dan posle je ko se bolje spremio u ovom tajm-autu. Jako je teško sada suditi, ali čini mi se da je ona strana koju čine Kosovo i sponzori nezavisnosti mnogo bolje spremna. Čini mi se da je u poslednja dva meseca postignuto jedinstvo stava izmedju Vašingtona i Brisela, a pravilo je u balkanskim krizama kada Brisel i Vašington govore jednim glasom da onda oni imaju neverovatnu prednost”, kaže Janjić.

I Srbija i Kosovo se nadaju da će odluka Medjunarodnog suda pravde služiti njihovom cilju, ali kako smatraju stručnjaci, kakav god da je ishod, dve vlade će najverovatnije ostati taoci dešavanja na domaćoj političkoj sceni, bez jasne strategije za prevazilaženje razlika.

XS
SM
MD
LG