Linkovi

Vulkanski pepeo ometa aviosaobraćaj u Evropi


Ogroman oblak pepela proširio se na jug od Islanda, izazvavši zatvaranje aerodroma širom severne Evrope i poremećaj aviosaobraćaja čak i u Severnoj Americi i Aziji.

Funkcioneri francuskog vazdušnog saobraćaja objavili su danas da ih je oblak pepela primorao da zatvore glavni aerodrom u Parizu, kao i još nekoliko aerodroma u zemlji. Nešto ranije, funkcioneri u Britaniji otkazali su sve letove osim hitnih, uključujući letove ka i od londonskog aerodroma Hitrou - najprometnijeg u Evropi, sa prosečno 1200 letova i 180 hiljada putnika dnevno.

Svi osim hitnih letova otkazani su i u većem delu ostatka Evrope, a izveštaji o kašnjenjima i otkazivanjima letova dolaze čak i iz Japana, Hong Konga, Indije i Australije.

Jučerašnja erupcija jednog vulkana na jugoistoku Islanda istopila je deo ogromnog glečera, izazvavši poplave i evakuaciju stotina stanovnika tog područja. Erupcija je izbacila oblak pepela i prašine osam kilometara u atmosferu.

Funkcioneri vazdušnog saobraćaja upozoravaju da, pored toga što smanjuje vidljivost, vulkanski pepeo sadrži čestice stakla koje mogu da poremete rad avionskih motora. U nekim slučajevima, avioni koji su proletali kroz oblake vulkanskog pepela propadali su po nekoliko hiljada metara pre nego što su piloti mogli da ponovo pokrenu zaustavljene motore.

Vlasti u Irskoj, danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj takođe su obustavile sav avionski saobraćaj, dok vlasti u Belgiji, Holandiji i Švajcarskoj izveštavaju o kašnjenjima i otkazivanjima letova.

Pomenuti vulkan, koji je od 20. marta imao dve erupcije, bio je neaktivan čitavih 200 godina. Island je deo vulkanskog područja u severnom Atlantiku.

XS
SM
MD
LG