Linkovi

Fatu Bensuda - glavna tužiteljka MKS


Fatu Bensuda (desno) nakon polaganja zakletve sa svojim prethodnikom Luisom Morenom Okampom, Hag, 15. jun 2012.
Fatu Bensuda (desno) nakon polaganja zakletve sa svojim prethodnikom Luisom Morenom Okampom, Hag, 15. jun 2012.
51-godišnja Bensuda je prva žena i prva Afrikanka izabrana za glavnu tužiteljku suda - institucije koju neki posmatrači kritikuju jer istražuje samo slučajeve u afričkim zemljama. U govoru posle prijema dužnosti, Bensuda nije pomenula te kritike, ali se zahvalila Afričkoj uniji što je podržala njenu kandidaturu, rekavši da je to jasan pokazatelj privrženosti Afrike medjunarodnoj pravdi.

Nova tužiteljka zamenila je Luisa Morena-Okampa iz Argentine, koji je devet godina obavljao taj posao. Pre dolaska u Medjunarodni krivični sud, Fatu Bensuda je bila viši pravni savetnik u Medjunarodnom krivičnom tribunal za Ruandu. Pre toga je bila državni tužilac u Gambiji.

Medjunarodni krivični sud osnovan je 2002, kako bi vodio procese protiv pojedinaca optuženih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti I genocid. Sud trenutno razmatra ukupno 15 slučajeva u sedam afričkih zemalja, od kojih su u nekoliko umešani visoki zvaničnici. Sud je izdao poternicu za sudanskim predsednikom Omarom al-Baširom zbog navoda o ratnim zločinima I genocidu u Darfuru.
XS
SM
MD
LG