Linkovi

IAEA: Japanski reaktori su netaknuti


Spasilačke ekipe u Japanu prebacuju u bolnicu građane za koje se sumnja da su bili izloženi radijaciji, u okolini oštećene nuklearne elektrane Fukušima
Spasilačke ekipe u Japanu prebacuju u bolnicu građane za koje se sumnja da su bili izloženi radijaciji, u okolini oštećene nuklearne elektrane Fukušima

Direktor Međunarodne agencije UN za atomsku energiju, Jakija Amano, kaže da su nedavni zemljotres i cunami izazvali poplavljivanje nuklearnih elektrana, ali da su reaktori netaknuti i da je oslobađanje radijacije ograničeno.

Govoreći u Beču, sedištu pomenute agencije, Amano je rekao da japanske vlasti čine sve što je moguće da stabilizuju elektrane i osiguraju njihovu bezbednost. On je dodao kako je malo verovatno da se ta situacija pretvori u drugi Četrnobil.

Amano je takođe rekao da će odeljenje njegove agencije odgovorno za nuklearnu bezbednost održavati svakodnevne brifinge za zemlje članice pomenute kako bi im prenosilo najnovije informacije u vezi sa situacijom u Japanu.

Japanska vlada je danas zatražila od SAD da joj pomogne u rešavanju problema hlađenja reaktora u oštećenim elektranama.

Tri reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima su starijeg tipa i njihova jezgra se hlade vodom. Što je nivo vode u njima niži, veća je opasnost od curenja radioaktivnog materijala.

Tehničari u elektrani pumpaju ogromne količine morske vode kako bi hladili usijano jezgro, ali je ono toliko vrelo da voda brže isparava nego što pristiže nova. Stvorena para povećava pritisak u reaktoru, a kako para mora da se oslobodi sa njom u vazduh dospeva i izvesna količina radioaktivnih čestica.

Pored toga, šipke uranijumskog goriva obložene su materijalom koji oksidira stvarajući eksplozivan gas vodonik, što je i dovelo do eksplozija u dva reaktora.

Jedan funkcioner Tokijske kompanije za električnu energiju izjavio je za japansku televiziju NHK da "ne može da demantuje" da su šipke nuklearnog goriva u jednom od reaktora došle u dodir sa vazduhom.

Ako bi nastojanja da se šipke ponovo prekriju vodom propala, njihova visoka temperatura razorila bi obloge odlobađajući radioaktivni materijal. Reaktori su obloženi sa dva sloja zidova za sprečavanje radijacije, ali bi topljenje jezgra moglo da izazove njegovo propadanje kroz pod reaktora.

XS
SM
MD
LG