Linkovi

I muslimani žrtve napada u SAD


Tarik Amanulah, Pakistanac koji je poginuo u terorističkom napadu na kule Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001.
Tarik Amanulah, Pakistanac koji je poginuo u terorističkom napadu na kule Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001.

Debata oko izgradnje Centra islamske zajednice u blizini "nulte tačke“ u Njujorku dovela je u prvi plan islam i Amerikance muslimanske veroispovesti, ali malo Amerikanaca shvata da je više od 60 muslimana izgubilo život u napadima 11. septembra, većinom u kulama Svetskog trgovinskog centra. Jedan od njih bio je i Tarik Amanulah.

Među onima koji su poginuli u "kulama bliznakinjama“ su i muslimani koji su prvi pritekli u pomoć žrtvama, zatim radnici u restoranu, majstori i službenici.

Kancelarija Tarika Amanulaha bila je na 96. spratu Južne kule. Tarik je bio imigrant iz Pakistana i potpredsednik kompanije za investicioni menadžment. Njegov komšija, Mohamad Ahmad, kaže da je Amanulah pozvao svoju suprugu neposredno posle naleta drugog aviona.

"Uvek je bio brižan i poslednji je otišao. Rekao je ‘ok, samo da nešto završim i krećem’. Zbog toga se javio supruzi. Možda je trebalo odmah da strči dole“, priseća se Ahmad.

Nekoliko dana posle napada, Tarikovi prijatelji su počeli da lepe plakate po gradu u nadi da će ga neko prepoznati i javiti njegovoj porodici šta se sa njim dogodilo. U medjuvremenu su obišli sve njujorške bolnice priželjkujući da je Tarik medju povredjenima, a ne medju mrtvima.

Abid Husein, pakistanski imigrant koji radi u njujorškoj finansijskoj četvrti, bio je najbolji prijatelj Tarika Amanulaha. On kaže da je Tarik bio oličenje pravog muslimana.

"Morate da pomažete ljudima, da se molite, da budete prilagodljivi i morate da poštujete druge religije. Morate da budete skromni”, kaže Husein.

On objašnjava da se Tarik Amanulah pridržavao svih tih principa i da je svaki dan počinjao molitvom u džamiji u ulici Voren. Ta džamija je svega tri ćoška dalja od “nulte tačke”, nego kontroverzna zgrada mogućeg budućeg Centra islamske zajednice, oko koje se sada vodi rasprava. Takve rasprave nije bilo onog dana kada je Tarik poginuo – tada je postojala samo žalost za žrtvama, bez obzira na boju njihove kože ili veroispovest.

XS
SM
MD
LG