Linkovi

Uragan Patriša ide ka Meksiku


Evakuacija stanovništva, Puerto Vajarta, 23. oktobar 2015.
Evakuacija stanovništva, Puerto Vajarta, 23. oktobar 2015.

Uragan Patriša, snažna oluja koja preti da izazove katastrofalnu štetu, kreće se velikom brzinom ka jugozapadnoj obali Meksika, gde će prema procenama stići kasnije danas.

Sa vetrovima brzine oko 325 kilometara na sat, Patriša je proglašena za najsnažniji uragan ikada zabeležen u istočnom severno-pacifičkom regionu, navodi američki Nacionalni centar za uragane.

Ta ustanova je saopštila da očekuje da će Patriša doneti padavine od 15 do 30 centimetara, a u izolovanim oblastima čak do 50 centimetara.

Meksičke vlasti proglasile su vanredno stanje u desetinama opština, a evakuacija stanovnika već je počela kao i zatvaranje luka i škola. Turistima se takođe preporučuje da otkažu putovanja u ovu oblast.

Komisija za vodu u Meksiku upozorila je da bi reke mogle da nadođu što bi dovelo do poplava na putevima i odrazilo se na saobraćaj.

Centar za uragane u Majamiju upozorava da bi trebalo požuriti sa pripremama jer bi oluja bi takođe mogla da izazove razorne talase i poplave duž američke obale.

Snaga uragana Patriša upoređuje se sa tajfunom Hajanom, u kojem je poginulo i nestalo više od 7.300 ljudi kada je pre 2 godine pogodio Filipine.

XS
SM
MD
LG