Linkovi

Uragan Sendi preti istočnoj obali SAD


Čovek posmatra oluju u Oušn Sitiju u saveznoj državi Nju Džerzi
Čovek posmatra oluju u Oušn Sitiju u saveznoj državi Nju Džerzi

Uragan Sendi, koji se kreće duž atlantske obale, će se spojiti sa dva zimska olujna sistema sa severa i pretvoriti u „supernevreme“

Istočni deo Sjedinjenih Država se priprema za – kako meteorolozi kažu – jedno od najtežih nevremena koje je ikada pogodilo kopno. Uragan Sendi se kreće duž atlantske obale i očekuje se da se spoji sa dva zimska olujna sistema koji se približavaju sa severa i pretvori u „supernevreme“ koje će na pojasu od nekih 1200 kilometara da pogodi gotovo 60 miliona stanovnika.

Među velikim gradovima koji se pripremaju za oluju su Vašington, Baltimor, Njujork, Fuiladelfija i Boston. Upozorenja su postavljena duž cele istočne obale Sjedinjenih Država, na koju uragan treba direktno da naleti sutra uveče. Nekoliko država se priprema za jake vetrove, velike padavine i poplave, a na nekim područjima i snežne padavine.

Jačina vetrova uragana Sendi je oko 120 kilometara na sat, sa jačim povremenim udarima koji dostižu snagu od 165 kilometara u blizini središta nevremena. Vlasti pozivaju stanovnike da obezbede rezerve pijaće vode, konzervirane hrane i baterija i budu spremni da provedu nekoliko dana bez električne energije.

Vašington, Njujork, Pensilvanija, Merilend, Virdžinija i Severna Karolina su proglasile vanredno stanje, dok je u nekim delovima Delavera obavezna evakuacija. Bela kuća je saopštila da je predsednik Barak Obama naredio funkcionerima federalne službe za elementarne nepogode da budu spremni za akciju. Predsednik je otkazao nekoliko kampanjskih skupova da bi ostao u Beloj kući i nadgledao situaciju.

Uragan Sendi je proteklih dana prošao preko Kariba, gde je – na Bahamima, Kubi, Jamajci i Haitiju – poginulo oko 60 ljudi.
XS
SM
MD
LG