Linkovi

Madjarska i ozbiljni problemi sa migrantima


Migranti iz Afrike stižu u Evropu u potrazi za boljim životom
Migranti iz Afrike stižu u Evropu u potrazi za boljim životom

Madjarski šef diplomatije najavio da će izgradnja ograde na granici sa Srbijom početi što pre.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je danas da je mađarska vlada donela odluku da privremena ograda na granici sa Srbijom bude podignuta što pre kako bi se zaustavio priliv ilegalnih migranata. Madjarska se u potpunosti pridržava svih svojih obaveza prema EU, ali se bori sa ozbiljnim problemima zbog masovnog priliva ilegalnih migranata iz Srbije.

Madjarska je, navodeći prenatrpane kapacitete, juče suspendovala prijem azilanata koji su bili poslaiti iz drugih zemalja EU, što je izazvalo negodovanje Austrije.

“Svom snagom radimo da što je pre moguće rešimo ove ozbiljne teničke i probleme vezane za kapacitete, kako bismo mogli da postupimo u skladu sa svim aspektima EU vezanim za imigraciju", rekao je mađarski šef diplomatije.

Madjarski ministar inostranih poslova je dodao kako je Madjarska obaveštena da Austrija, zajedno sa 10 drugih članica EU, planira da pošalje ilegalne imigrante nazad u Madjarsku.

Dok je Italija navela da su njeni brodovi spasili 3.700 migranata od ponedeljka, a Libija zapretila vojnom akcijom protiv poteza EU da ograniči trgovinu ljudima, madjarska vlada premijera Viktora Orbana je izrazila svoje razočarenje predlozima EU da se azilanti rasporede širom kontinenta i odbila da preuzme nove migrante poslate u skladu sa regulativama Evropske unije.

S obzirom da će lideri EU u četvrtak razmatrati novi plan sa ciljem da se razmeste migranti iz Mediterana koji stižu u Italiju i Grčku, Evropska komisija je zatražila hitno objašnjenje kada je Madjarska obustavila prijem stranih povratnika iz drugih država EU.

Taj potez madjarske vlade, koja se inače već ne slaže sa Briselom u pitanjima gradjanskih prava, smatra se izazovom Dablinskim regulativama u kojima se navodi da molbe azilanata budu rešavane u zemlji EU u koju migranti prvo stignu ili u kojoj prvo zatraže zaštitu.

To pitanje je ovog meseca dovelo i do spora izmedju osnivača EU, Italije i Francuske pošto je Pariz počeo da zaustavlja ilegalne imigrante na svojim inače otvorenim granicama.

Madjarski funkcioneri navode da planovi EU da ublaži teret Italije i Grčke ne uzimaju u obzir problem Budimpešte koja već ima oko 60.000 migranata pristiglih iz Srbije.

Vladin predstavnik je juče istakao:

“Broj onih koji stižu je tako veliki da se naš celokupni kapacitet koristi samo za registraciju klijenata. Nosimo se sa izuzetnim problemima. Trenutno smeštamo daleko više od 3.000 ljudi u našim institucijama koje imaju kapacitet od 2.000, što znači da je prenatrpanost prilično ozbiljna.”

Madjarska je prošle nedelje najavila planove da izgradi ogradu duž granice sa Srbijom kako bi presekla priliv migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji ulaze u Evropu sa Balkana. Velika većina njih se kreće ka bogatijim zemljama zapadne Evrope.

XS
SM
MD
LG