Linkovi

Stotine Sirijaca beže u Liban


Sirijske izbeglice prelaze granicu sa Libanom bežeći od nasilja u svojoj zemlji
Sirijske izbeglice prelaze granicu sa Libanom bežeći od nasilja u svojoj zemlji

Stotine Sirijaca pobegle su preko granice u susedni Liban usled esklacije nasilja u njihovoj zemlji.

Bezbednosni zvaničnici u Libanu tvrde da je i do hiljadu Sirijaca, od kojih najmanje šestoro sa ranama od vatrenog oružja, prešlo u severni Liban u poslednja dva dana, blizu gradića Vadi Haled.

Povređene izbeglice zbrinute su u libanskim bolnicama. Hiljade građana Sirije već je prebeglo u Liban krajem maja i početkom juna. Ova poslednja grupa, napustila je svoju zemlju neposredno pošto su sirijske bezbednosne snage juče otvorile vatru na anti-vladine demonstrante.

Sirijska grupa za ljudska prava koja prikuplja izveštaje iz svih krajeva zemlje tvrdi da je najmanje 20 ljudi ubijeno, uključujući i dvoje dece. Najveći broj žrtava zabeležen je u prestonici Damasku i okolini.

Očevici i aktivisti kažu da su se desetine hiljada demonstranata okupile na različitim lokacijama uprkos velikom broju pripadnika službe bezbednosti i strahovima od njihove brutalnosti.

Nedavna ofanziva sirijske vojske na severozapadu zemlje, gde je početkom juna izbila oružana pobuna, takođe je dovela do bekstva više od 12 hiljada izbeglica u Tursku, gde se sada nalaze ogromni kampovi za sirijske izbeglice.

XS
SM
MD
LG