Linkovi

Egipat otvorio granični prelaz Rafa


Palestinska porodica iz Pojasa Gaze čeka da pređe u Egipat na graničnom prelazu Rafa
Palestinska porodica iz Pojasa Gaze čeka da pređe u Egipat na graničnom prelazu Rafa

Stotine Palestinaca prešle su tokom dana u Egipat iskoristivši odluku egipatske vlade da umanji restrikcije na svom jedinom graničnom prelazu sa Pojasom Gaze.

Nova prelzna vlada u Egiptu danas je počela da primenjuje redovno radno vreme na graničnom prelazu Rafa, jedinom zvaničnom mestu ulaska u Gazu izvan Izraela. Zvaničnici kažu da se na graničnom prelazu trenutno primenjuju pravila koja su bila na snazi pre početka egipatske blokade 2007.

Palestincima sa pasošima ponovo je dozvoljeno da prelaze granicu svakodnevno, izuzev petkom i za vreme državnih praznika. Žene mogu da napuštaju Gazu bez ograničenja, dok muškarci od 18 do 40 godina moraju da imaju vize, koje se izdaju na granici sa Egiptom.

Egipatska državna novinska agencija MENA javlja da je do ponovnog otvaranja granice došlo u sklopu nastojanja vlade da doprinese "okončanju podela među Palestincima i finalizaciji njihovog nacionalnog pomirenja".

Egipat je u aprilu posredovao u pomirenju između pokreta Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i rivalske frakcije Hamas, čime je okončan čatvorogodišpnji spor. Visoki funkcioner Hamasa danas je na graničnom prelazu Rafa rekao da je to početak nove ere slobode za narod Gaze i početak bliže saradnje sa Egiptom.

XS
SM
MD
LG