Linkovi

Usavršene nove verzije bespilotnih letelica


Metju Kinon pokazuje novu, minijaturnu verziju bespilotne letelice
Metju Kinon pokazuje novu, minijaturnu verziju bespilotne letelice

edna kalifornijska kompanija koja proizvodi bespilotne letelice za američke oružane snage prikazala je minijaturnu letelicu koja liči na kolibrija. Takve letelice mogu da se koriste za vojna osmatranja ali imaju i civilnu namenu.

Takozvani nano-kolibri manja je i pokretljivija verzija bespilotnih letelica kakve američka vojska koristi u Iraku i Avganistanu. Kompanija Erovajronment, iz Los Anđelesa, kaže da letelica funkcioniše kao leteće oko za osmatranje ljudi i objekata iz vazduha. Njeno posebno svojstvo je to što leti mašući krilima, kaže menadžer projekta Metju Kinon.

"Manipulacijom može da se kontroliše let napred i unazad, rotacija, ali i letenje u jednu ili drugu stranu. Sve to postiže se promenom zakrivljenosti, oblika i drugih osobina krila koja se kreću veoma brzo", kaže Kinon.

Letelica je još u eksperimentalnoj fazi i pretrpela je mnoge izmene. Izazov i finansiranje došli su od Američke agencije za napredna istraživanja, koja je tražila letelicu koja oponaša nešto iz prirode. Menadžer projekta Metju Kinon kaže da je izazov bio velik i uzbudljiv.

"Svaki put kada smo postigli neki napredak bili smo zapanjeni", kaže Kinon.

Kompanija koja razvija najmanju bespilotnu letelicu, razvija i jednu od najvećih. Ogromni avion nazvan Global opserver može da lebdi u stratosferi, kaže potpredsednik Aerovajronmenta, Stiven Gitlin.

"Može da leti do sedam dana na visini od dvadeset kilometara, sa opremom koja pomaže operatoru da vidi ono što želi da vidi, ili da deluje kao relej za komunikacije", kaže Gitlin.

Predstavnik kompanije kaže da ovakve letelice imaju i civilnu primenu, u poslovima čuvanja bezbednosti, traganja i spašavanja. Pritom, nano-kolibri može da stigne do mesta do kojih veće letelice ne mogu.

XS
SM
MD
LG